Hersenvolume baby voorspelt psychiatrische problemen

 (Foto: Robert Evans)

Je zou bijna zeggen .. het is van de gekke! Bij baby's van zes weken oud kan op basis van het hersenvolume al het risico op psychiatrische ziektebeelden worden voorspeld. Dat zegt Sabine Roza van het Erasmus Medisch Centrum. Vrijdag promoveert ze op dit onderwerp in Rotterdam. Het hersenvolume van zuigelingen van zes weken oud zou gerelateerd zijn aan de emotionele, gedragsmatige en motorische ontwikkeling op latere leeftijd.

Kinderpsychiater Roza deed haar promotie-onderzoek binnen het kader van Generation R, een grootschalig onderzoek naar de groei, ontwikkeling en gezondheid van 10.000 kinderen in Rotterdam. Bij 1.200 baby's zijn extra metingen verricht, zoals de bloedvoorziening van de hersenen tijdens de zwangerschap.

Bij 778 van deze baby's werd na de geboorte op de leeftijd van zes weken bovendien een driedimensionale echo van de hersenen gemaakt. Daarmee werd het volume van hersenstructuren gemeten. Op basis van deze metingen blijkt het hersenvolume van kinderen op de leeftijd van zes weken een maat te zijn voor de rijping van de hersenen. Roza koppelde de volumemetingen vervolgens aan de gedragsmatige en motorische ontwikkeling van het kind tot 18 maanden. Zij vond dat een sterke afwijking van het gemiddelde volume, zowel naar boven als naar beneden, voorspellend was voor negatieve gedragsmatige en motorische uitkomsten.

Volgens Roza biedt haar onderzoek belangrijke aangrijpingspunten voor vervolgonderzoek naar het ontstaan van hersenafwijkingen die worden gevonden bij kinderen met bijvoorbeeld ADHD, autisme of schizofrenie. Wellicht vallen in de toekomst met het screenen van hersenvolume op jonge leeftijd dergelijke psychiatrische aandoeningen te voorspellen.

Bron: Erasmus MC.

Lees ook:Motoriek prematuurtje minder slecht
Lees ook:IVF-kindjes zijn net zo gezond
Lees ook:Rokende moeder, dik kind
Lees ook:‘Kinderen zo vroeg mogelijk adopteren’
Lees ook:Foliumzuur en ijzer voor slimme baby

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>