Kinderen van oudere vaders leven langer

Mijn zoontje heeft mazzel … Zijn pappie was de 40 allang gepasseerd toen hij werd verwekt. Doorgaans wordt er alleen maar negatief gedaan over 'vaders op leeftijd'. Ze kunnen niet voetballen met hun kind en meer van dat gezeur. Nu blijkt dat het ook een voordeel kan hebben. Kinderen die zijn verwekt door oudere vaders, boven de 40, leven langer dan het nageslacht van jongere mannen. Hun lichaamscellen zijn veel beter en langer bestand tegen beschadigingen die de dood inluiden. Wat een opluchting!

De studie is uitgevoerd door wetenschappers van het Universitair Medisch Centrum Groningen. In het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde verschijnt zaterdag een onderzoeksartikel over biologische veroudering bij hart- en vaatziekten. Het AD plaatst vandaag al een artikel over het onderwerp met de veelzeggende kop: 'Lang leven met dank aan die ouwe' .

De onderzoekers stellen vast dat oudere vaders hun nageslacht, zowel jongens als meisjes, langere ‘telomeren’ meegeven. Die kleine onderdeeltjes vormen het uiteinde van chromosomen en zijn essentieel voor de bescherming van het dna in menselijke cellen. Hoe langer de telomeren, hoe groter de kans op een lang leven.  Het is nog onduidelijk hoe het komt dat kinderen van oudere vaders sterkere cellen hebben.

 

Misschien is hiermee ook wel verklaard waarom vrouwen vaak op oudere mannen vallen? De Groningse arts-onderzoeker Jardi Huzen daarover in het AD: ,,Dat is een interessante vraag. Het is denkbaar dat vrouwen daar instinctief rekening mee houden. Het zou de aantrekkingskracht van oudere mannen kunnen verklaren." 

Lees ook:Man met kinderen leeft langer
Lees ook:Risico hersenafwijking bij oudere vader
Lees ook:Kinderen van oudere vaders vaker depressief
Lees ook:IVF-kinderen zijn langer!
Lees ook:Vaders besteden genoeg tijd aan kinderen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>