Borstvoeding verkleint risico artritis voor moeder

We waren al puur pro borstvoeding op zwanger.blog.nl. En dagelijks verschijnen er nieuwe berichten die alleen maar sterken in de overtuiging dat het beter is voor moeder en kind. Uit Zweeds onderzoek blijkt nu dat vrouwen die meer dan een jaar borstvoeding geven 50% minder kans hebben om reumatoide artritis (RA) te krijgen dan vrouwen die geen borstvoeding geven. Alle reden dus om het op z'n minst te proberen als je baby in de wieg ligt!

De onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum in Malmö vergeleken 136 vrouwen met reumatoide artritis met 544 vrouwen zonder RA. Ook vrouwen die tussen de één en twaalf maanden borstvoeding geven, blijken 25% minder risico te hebben op het ontwikkelen van reumatoide artritis, meldt de BBC.

Verrassend positieve resultaten, wat mij betreft. Dat vinden de onderzoekers trouwens zelf ook. Vooral omdat de uitkomsten zo verschillen van vorige studies. De wetenschappers pleiten dan ook voor verder onderzoek.

Zie ook:

Borstvoeding maakt baby's slimmer

Terug naar borstvoeding 'oude stijl'

Lees ook:Dikke meisjesbaby heeft meer kans op reuma
Lees ook:Visolie maakt baby niet slimmer
Lees ook:Langer verlof heeft geen invloed op borstvoeding
Lees ook:Borstvoeding ontwikkelt gezonde smaak bij baby
Lees ook:Borstvoeding: je kunt er niet meer omheen

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Borstvoeding verkleint risico artritis voor moeder

 1. JinX

  Ja is allemaal super , maar dan moet je ook borstvoeding kunnen geven !!!

  Als er niks uitkomt houd het op hé

    /   Reply  / 
 2. Liesbeth Kombrink

  Als je het geprobeerd hebt hoef je jezelf in ieder geval niks te verwijten. Als het dan niet lukt dan houdt het inderdaad op. Bij mij gaf alleen de rechterborst melk en de linker niet. Ik heb mijn zoontje dus 3,5 maand alleen met rechts gevoed. Bijna ondoenlijk want die borst klapte bijna uit elkaar maar ik ben supertrots dat ik het heb volgehouden. Er zijn ook mensen die complicaties krijgen zoals borstontsteking. Dan is het ook heel zwaar om door te gaan.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>