Borstvoeding maakt baby’s slimmer

Borstvoeding is de beste voeding voor je baby. Daar kunnen we kort over zijn. Moedermelk helpt bij de opbouw van het immuunsysteem en de groei van hersenen en zenuwstelsel. Ook de mama's profiteren ervan. De baarmoeder herstelt sneller en er is minder kans op borst- of eierstokkanker. Alsof dat nog niet genoeg reden is om borstvoeding te geven, beweren wetenschappers nu ook nog dat je baby er slimmer van wordt!

De onderzoekers in Wit-Rusland hielden 6 jaar lang 14.000 (!) kinderen in de gaten, vanaf de geboorte tot hun 6e levensjaar. En wat bleek .. de baby's die met de borst waren groot gebracht scoorden opvallend beter bij IQ-testen dan de kinderen die flesvoeding hadden gekregen. De resultaten staan beschreven in het meinummer van Archives of General Psychiatry.

Gemiddeld scoorden de borstgevoede kinderen 7,5 punten hoger op verbale intelligentie. Gemiddeld lag hun IQ 5,9 punten hoger. Leerkrachten van de kinderen bevestigden dat kinderen die borstvoeding hadden gehad opvallend beter waren in lezen, schrijven en het oplossen van wiskundige problemen. 

Hoe het nou precies komt dat borstvoeding slimmer maakt, daar zijn de deskundigen het nog niet over eens. Ligt het aan de samenstelling van de melk zelf? Zit daar een stofje in de intelligentie een extra boost geeft? Of komt het simpelweg door het feit dat moeders die borstvoeding geven fysiek meer zorg besteden aan hun kind? Maakt dat beetje extra aandacht je baby slimmer?

Hoe het ook zij … het lijkt me als zwangere vrouw de moeite waard om serieus over het geven van borstvoeding na te denken. Niet zozeer door dit onderzoek, maar vooral door de eerder genoemde voordelen die keihard bewezen zijn. Probeer het in ieder geval. Als het niet lukt of je vindt het toch te moeilijk, dan kun je er altijd weer mee stoppen. 

Kijk voor meer informatie over borstvoeding op www.borstvoeding.nl

Lees ook:Kind 20% slimmer dan ouders
Lees ook:Foliumzuur en ijzer voor slimme baby
Lees ook:Borstvoeding verkleint risico artritis voor moeder
Lees ook:Borstvoeding is normaal!
Lees ook:Antistoffen tegen Mexicaanse griep in moedermelk

1 Reacties // Reageer

One thought on “Borstvoeding maakt baby’s slimmer

  1. Fabus

    Uit al dit soort onderzoeken komt ook naar voren dat hoger opgeleide vrouwen vaker voor borstvoeding kiezen dan lager geschoolde vrouwen. De sociaal-economische positie van deze kinderen is dan ook beduidend anders. Persoonlijk heb ik de keuze gemaakt voor BV, maar niet op basis van dit soort schijnargumenten.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>