Knuffelen verlicht pijn bij prematuurtjes

De tranen schieten je spontaan in de ogen als je verhalen leest of foto's ziet van veel te vroeg geboren baby's. Als je dan ook nog beseft dat juist deze kindjes vaak moeten worden geplaagd met infuusjes of het afnemen van bloed, dan hou ik het persoonlijk bijna niet meer droog. Gelukkig is er nu een Amerikaanse studie verschenen die de pijn letterlijk wat verzacht. Het knuffelen van premature baby's en huidcontact met de moeder zorgt ervoor dat het kindje minder pijn voelt.

Dat te vroeg geboren baby's opknappen van kangoeroeën is natuurlijk niks nieuws. De kindjes worden daarbij uit de couveuse gehaald en bloot, eventueel met een luier om, op de blote borst van moeder of vader gelegd. Een dekentje houdt het kindje warm. Deze 'Kangaroo-care' werd al geintroduceerd in de jaren '70 toen er een tekort was aan couveuses.

Uit de nieuwe studie blijkt nu dat veel te vroeg geboren kindjes (vanaf 28 weken) minder pijn voelen als ze door hun moeder worden vastgehouden als verpleegsters bloed prikken. De onderzoekers bestuurdeerden premature baby's tijdens het afnemen van bloed in de voetjes. De ene groep baby's lag in een couveuse, de andere in de armen van de moeder. De kindjes in de laatste groep herstelden een minuut sneller dan de kindjes die in de couveuse lagen. De onderzoekers namen daarbij de gezichtsuitdrukkingen van het kindje op video op en ze controleerden hun vitale tekens.

Lees ook:Prematuurtjes groeien sneller met muziek
Lees ook:Baby uit bevroren embryo gezonder?
Lees ook:‘Navelstreng baby’s later doorknippen’
Lees ook:VUmc neemt moedermelkbank over van Erasmus
Lees ook:Biefstukje voorkomt huilbaby?

1 Reacties // Reageer

One thought on “Knuffelen verlicht pijn bij prematuurtjes

 1. sarah

  Net als bij haar eerste, vlekkeloos verlopen zwangerschap wil Petra een dagboek bijhouden van de negen spannende maanden. Maar het zullen er geen negen worden. Op week 20 verliest Petra voor het eerst vruchtwater. De dokters verwachten een doodgeboorte, maar het meisje in haar buik blijkt een vechtertje. De rest van de zwangerschap wordt zwaar. Petra moet weken volledig platliggen en samen met haar man Herman omgaan met de angst haar kind te verliezen. Wanneer Billie op 27 weken geboren wordt, weegt ze 920 gram. Ze wordt naar neonatologie gebracht en mag niet met haar ouders naar huis. Ouders die elke seconde van de dag aan haar denken, maar slechts aarzelend van haar durven houden.

  Petra vertelt in haar dagboek open over haar twijfels, angst, verdriet en hoop. Ze doet dat met een ontwapenende humor. Ook de geboorte zelf en de eerste maanden van Billies leven worden met een lach en een traan beschreven. Ze heeft veel steun gehad aan andere ouders die ze op neonatologie leerde kennen, maar ook aan een vroedvrouw die zelf te vroeg bevallen was en een verpleegkundige die met veel liefde zorgt voor de te vroeg geboren kindjes in het ziekenhuis. Ze laat ook deze mensen hun verhaal vertellen, want iedere (vroeg)geboorte is anders. Vaak komt het goed, maar soms ook niet.

  Mag het iets meer zijn? is een heel persoonlijk, warm boek voor alle huidige en toekomstige moeders én hun partners.
  uitgegeven in Belgie bij uitgeverij van halewyck.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>