Kinderen minder allergisch door stoeien met huisdieren

Jeuk krijg je ervan. Van die huisdierenhaters die zeker weten dat je baby zo vaak verkouden is omdat je behalve een kind ook een paar katten in huis hebt rondlopen. Hij zal wel allergisch zijn voor huisdieren, roepen ze dan. Nonsens! En het lijkt erop dat ik nog gelijk ga krijgen ook. Duitse wetenschappers hebben ontdekt dat een kind dat met een huisdier opgroeit z'n imuunsysteem traint. Waardoor het later minder vatbaar is voor allergische reacties zoals astma, eczeem of hooikoorts. Hatsjoe!

Ik ben de onderzoekers van het National Research Centre for Environmental Healt in Munchen eeuwig dankbaar. Nu kan ik die betweters om de oren slaan met gedegen wetenschappelijk onderzoek. Zes jaar lang hielden de onderzoekers 9000 kinderen in de gaten, vanaf hun geboorte tot aan hun 6e levensjaar. En wat bleek .. een huisdier verspreidt precies genoeg 'gezonde' viezigheid om baby's minder gevoelig te maken voor pollen en andere stoffen die allergiën verzoorzaken.

De leider van het onderzoek, professor Heinrich, doet er zelfs nog een schepje bovenop. Zijn onderzoek ondersteunt de theorie dat het moderne leven veel te schoon en veel te netjes is geworden. Het immuunsysteem van baby's komt te weinig in aanraking met bacteriën waardoor het zich niet normaal ontwikkelt. Juist door flink met de hond te stoeien of de kat te aaien, krijgen kinderen de kans om weerstand op te bouwen. Het helpt dan overigens niet als de hond van de buren eens een knuffel krijgt. Het beest moet echt in huis rondzwerven om de juiste hoeveelheid vuiligheid te kunnen achterlaten.

Meer over dit onderzoek valt te lezen op: News-medical.net. De volledige studie is gepubliceerd in de jongste editie van het European Respiratory Journal.

Lees ook:Kinderastma door stress in zwangerschap
Lees ook:Baby met fout gen kan eczeem krijgen door katten
Lees ook:Meer risico op dik kind na keizersnede
Lees ook:Meeroken verhoogt kans ADHD
Lees ook:Dieet helpt kinderen met ADHD

1 Reacties // Reageer

One thought on “Kinderen minder allergisch door stoeien met huisdieren

 1. Paul

  Dat is goed nieuws!
  Ik heb zelf ook altijd katten om me heen gehad vanaf kinds af aan en ben bijna nooit ziek. Ook ons kindje wat in november gaat komen komt in een huis met 2 katten. Zoals ik het hier lees gaat dat helemaal goed komen, zeker in combinatie met de kinderopvang zoals in een andere rubriek beschreven staat in deze zwangerblog.
  Maar ik ben het mee eens dat heel Marktplaats vol staat met zogenaamde allergie gevallen, katten die weg moeten omdat hun kind allergisch is voor katten. Slechte smoes, er zijn natuurlijk gevallen waar het echt zo is maar ik denk dat 90% van de marktplaats-kinder-allergie-katten gewoon ‘lastig’ zijn.
  Wij gaan het in ieder geval proberen, hou marktplaats in de gaten in november!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>