Afkomst bepaalt misselijkheid tijdens zwangerschap

Je zal maar in Sri Lanka geboren zijn. Of in India. Dan ben je daar mooi klaar mee. Want vrouwen uit die landen hebben drie keer meer kans op extreme misselijkheid en braken tijdens de zwangerschap dan vrouwen die oorspronkelijk uit Noorwegen komen. Dat zou blijken uit een Noors onderzoek. Ik vind het maar een flinterdun verhaal. De onderzoekers weten zelf trouwens ook niet precies waarom in het ene land vrouwen wèl kotsend boven de toiletpot hangen en in het andere land niet.

Sommige conclusies die de onderzoekers trekken zijn voor mijn gevoel boterzacht. Ze dekken zichzelf dan ook meteen in door te zeggen dat er nog aanvullend onderzoek nodig is. De verschillen in misselijkheid zijn mogelijk te verklaren door genetische aanleg, voedingspatronen of een medische geschiedenis van infectieziekten, zo is te lezen op Gezondheidsnet.nl.

De wetenschappers zijn overigens niet over één nacht ijs gegaan. Voor het onderzoek zijn de gegevens van meer dan 900.000 Noorse vrouwen die zwanger waren van hun eerste kind, maar liefst veertig jaar lang verzameld in het Medical Birth Registry of Norway. Van deze vrouwen hadden er 8.300 veel last van zwangerschapmisselijkheid, dat is nog geen 0,9%.

Van de vrouwen uit India en Sri Lanka had meer dan 3 procent last van zwangerschapsmisselijkheid. Ook Afrikaanse en Pakistaanse aanstaande moeders zijn vaker ziek, zwak en misselijk. Noord-Amerikanen en Europeanen hebben er het minst last van. 

Behalve afkomst zouden ook leeftijd en de baby van invloed kunnen zijn. Volgens de onderzoekers hebben vrouwen tussen de 20 en 24 jaar, die getrouwd zijn en zwanger van een meisje of meerling, meer kans om zwangerschapsmisselijkheid te ontwikkelen. Die laatste twee factoren, daar kan ik nog inkomen. Maar .. dat zèlfs je burgerlijke staat een negatieve uitwerking kan hebben .. Dat is volgens mij klinklare onzin. Mag ik een teiltje?

 

Lees ook:Borstvoeding verkleint risico artritis voor moeder
Lees ook:Wachten na miskraam niet nodig
Lees ook:Er bestaat niet zoiets als zwangerschapsdementie
Lees ook:Nederlandse vrouw op verstandige leeftijd moeder
Lees ook:Behandeling vruchtbaarheid ‘levert eigenlijk weinig op’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>