RIVM: ‘prikronde kinkhoest’

Mensen die veel met zuigelingen te maken hebben, moeten weer worden gevaccineerd tegen kinkhoest. Alleen zo krijgen kwetsbare pasgeborenen genoeg bescherming tegen de besmettelijke ziekte. Dat zegt projectleider kinkhoest van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu RIVM Frits Mooi woensdag in het AD.

Zijn plan houdt in dat honderdduizenden mensen moeten worden ingeënt. Het gaat onder meer om ouders, kinderartsen, verloskundigen en medewerkers van de kinderopvang en het consultatiebureau.Baby’s krijgen meestal na twee maanden een vaccin tegen kinkhoest. Die eerste twee maanden kan kinkhoest nog gevaarlijk voor hen zijn. Kinkhoest leidt tot voordurend hoesten. Dat kan tot zuurstoftekort en interne bloedingen leiden.

Jaarlijks zouden honderd tot driehonderd baby’s door kinkhoest in het ziekenhuis belanden, waarvan er één overlijdt. Mooi wijst erop dat de immuniteit die door de vaccinatie wordt verkregen na verloop van tijd wegebt. Daardoor kunnen tieners en volwassenen alsnog worden geïnfecteerd. Volgens hem is eens per tien jaar een hervaccinatie nodig.

De projectleider licht zijn strategie woensdag toe op een landelijke dag over het rijksvaccinatieprogramma. De regering besluit na een advies van de Gezondheidsraad of er inderdaad een extra inenting tegen kinkhoest komt. Dat advies wordt volgens de krant binnen een jaar verwacht.

Bron: AD

Lees ook:Advies: ‘Kinderen inenten van 6 maanden tot en met 4 jaar’
Lees ook:Vaccinatie-advies jonge kinderen en zwangeren
Lees ook:Vaccinatie Mexicaanse griep van start
Lees ook:Baby’s ingeënt tegen hepatitis B
Lees ook:EU: griepvaccin voor alle zwangeren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>