Debatserie: Van wieg tot graf

Dinsdag (11 januari) begint in de Rode Hoed in Amsterdam: Van wieg tot graf. Een serie van zes debatten over ethische dilemma’s in de gezondheidszorg. Het openingsdebat heeft als thema Baby in beeld, over nieuwe dilemma`s rond zwangerschap.

Iedere ouder wenst zijn kind een eerlijke kans op een lang, gelukkig en gezond leven. Door prenatale screening is voor artsen en ouders steeds vroeger vast te stellen of daar kans op is. Over de ethische kanten van deze nieuwe technologische mogelijkheden wordt op dinsdag 11 januari in de Rode Hoed onder leiding van Inge Diepman door deskundigen gedebatteerd.

Alle zwangere vrouwen krijgen rond de twintigste week een echo aangeboden. Bij deze echo kunnen afwijkingen zoals een open ruggetje of een waterhoofd zichtbaar worden. Het doel van prenatale screening is om ouders in staat te stellen een keuze te maken, maar wat is de betekenis van die keuze?

Moet een zwangerschap worden afgebroken? Kies je voor foetale therapie, terwijl er nog weinig zicht is op effecten van deze behandeling? Wat wanneer je de keuze maakt om geen gebruik te maken van deze twintig-weken echo? Wat betekent het om iets niet te weten? En wat betekent dit voor de zorgverleners? Ook zullen mensen aan het woord komen die deze keuzes daadwerkelijk hebben ervaren.

Met:
• dr. Wybo Dondorp (ethicus, Universiteit van Maastricht)
• prof.dr. Tsjalling Swierstra (filosoof, Universiteit van Maastricht)
• dr. Stef Groenewoud (directeur Prof.dr. G.A. Lindeboom Instituut voor medische ethiek)
• drs. Gert van Dijk (ethicus KNMG, IC neonatologie Erasmus MC)
• prof.dr. Frank Vandenbussche (hoogleraar verloskunde Radboud Universiteit / UMC St. Radboud Nijmegen)

Data van de debatten: 11 januari, 15 februari, 15 maart, 12 april, 16 mei en 15 juni (slotdebat).

Meer info op de website van De Rode Hoed

Lees ook:Zwangere vrouw niet bang voor prenatale screening
Lees ook:Venray wil zwangere vrouwen screenen
Lees ook:Koppels blij met Digitale IVF Poli Nijmegen
Lees ook:Limburger grootste spermadonor van Europa
Lees ook:Thuisbevalling verkleint kans op astma

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>