Hielprik test ook op taaislijmziekte

Pasgeboren baby’s worden vanaf volgend jaar ook getest op taaislijmziekte (cystic fibrosis). Dat heeft minister Schippers van Volksgezondheid vrijdag aan de Tweede Kamer laten weten. Bij de neonatale screening wordt vanaf 1 mei 2011 ook naar deze ziekte wordt gekeken.

Schippers volgt hiermee een advies van de Gezondheidsraad, dat aangeeft dat systematische, vroege opsporing via hielprikscreening uiteindelijk minder kost.

Het uitbreiden van de hielpriektest met de test op cystic fibrosis kost jaarlijks ongeveer 1,4 miljoen euro. Dat is 7,50 euro per pasgeborene, aldus de Gezondheidsraad.

Bij een eerdere uitbreiding van de hielprikscreening in 2007 viel taaislijmziekte nog buiten de boot, omdat de controles destijds nog niet betrouwbaar genoeg waren.

Jaarlijks worden ongeveer vijftig baby’s geboren met deze erfelijke aandoening die ervoor zorgt dat ze last hebben van luchtwegen en het maag-darmkanaal.

Bron: Nu.nl

Lees ook:IVF na 43e jaar niet meer vergoed
Lees ook:Geen bevallingen meer op Wadden
Lees ook:IVF toch drie keer vergoed?
Lees ook:Abortusboot vaart even niet uit
Lees ook:Test kan geslacht baby al na zeven weken aantonen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>