Vroege echo kan tientallen babylevens redden

Jaarlijks kunnen 20 tot 30 babylevens worden gered als alle zwangere vrouwen standaard bij 12 weken zwangerschap een echo krijgen. Dat schrijft het Nederlands Dagblad. De echo, die de kans op het Downsyndroom bepaalt, laat ook verstopte plasbuizen zien. Dat is een dodelijke aandoening en kan alleen behandeld worden door het kindje al na 14 weken zwangerschap in de baarmoeder te opereren.

Nu worden verstopte plasbuizen bijna altijd te laat ontdekt, vaak pas bij de twintigweken-echo. Dan zijn blaas, nieren en longen van de baby al onherstelbaar beschadigd. Alleen zwangere vrouwen boven de 36 krijgen de twaalfweken-echo, of nekplooimeting, standaard aangeboden en vergoed.

In België wordt de afwijking wel vroegtijdig opgespoord. De sterftecijfers liggen daar veel lager. Alle zwangerschappen worden begeleid door een gynaecoloog en het maken van echo's is veel gebruikelijker. De nekplooimeting wordt in België door alle verzekeraars vergoed.

Jongetjes met een verstopte plasbuis kunnen niet plassen en maken geen vruchtwater aan (na twaalf weken neemt de baby de aanmaak van vruchtwater over van de moeder). Nieren, blaas en longen raken daardoor zo zwaar beschadigd dat de baby's direct na de geboorte overlijden.

Tijdens de operatie in de baarmoeder wordt een slangetje in de blaas gezet, zodat deze leeg kan stromen. Na de geboorte vindt een hersteloperatie plaats.

Zie ook: Dilemma's operatie ongeboren kind

Lees ook:Open ruggetje moet snel dicht
Lees ook:Baby’s roken steeds minder mee
Lees ook:Toename abortussen na 20 weken echo
Lees ook:Britse baby overleeft abortus
Lees ook:Pretecho in ziekenhuis mag

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Vroege echo kan tientallen babylevens redden

 1. sysy

  kijk ik ben 12 jaar en al zwanger 2 weken en men ouders weten dit niet moet ik het bekennen en dan nog ik zit op internaat en ik kan hem niet opvoeden dan wat moet ik doen help me aub xxx probleem kind

    /   Reply  / 
 2. michelle

  De 12 weken echo en de 20 weken echo zitten in het basispakket en worden standaard voor iedere zwangere vergoed. Als je nog niet in een risico leeftijd valt en je wilt toch een combitest dan moet je bij betalen. Ik geloof iets van 130 euro of zo. Maar dat is alleen om down op te sporen.

    /   Reply  / 
 3. Hanneke

  Hoi dit is een reactie op het berichtje van sysy.
  Sysy, is dit echt waar, dat je pas twaalf jaar bent en al zwanger?
  Als dit echt waar is, wil ik je graag dit aanraden: ga er mee naar de huisarts.
  Deze heeft een geheimhoudingsplicht en kan je helpen.
  Heel veel succes gewenst!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>