‘Navelstreng baby’s later doorknippen’

Artsen moeten de navelstreng van baby's niet te snel doorknippen. Dat zeggen twee arts-onderzoekers vrijdag in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. De baby's kunnen op die manier veel beter profiteren van het bloed dat nog in de navelstreng aanwezig is. De baby's lopen daardoor minder kans op bloedarmoede en hebben minder snel een bloedtranfusie nodig. Vooral te vroeg geboren baby's hebben daar baat bij omdat ze vaak bloedarmoede hebben.

De artsen adviseren in het artikel om standaard pas na drie minuten af te navelen. Bij baby's waarbij sneller handelen noodzakelijk is, zoals prematuurtjes, zou men minimaal 30 seconden moeten wachten. Te vroeg geboren baby's hebben namelijk nog veel meer belang bij een goede hb-waarde van het bloed.

Volgens de onderzoekers zijn er geen nadelen voor de baby's als er later wordt afgenaveld. Ook voor de moeder heeft het geen nadelige gevolgen.

Tot ongeveer 1980 was het gebruikelijk om, ook bij te vroeg geboren baby's, pas af te navelen als de ademhaling van de pasgeborene op gang was gekomen en de kloppingen uit de navelstreng verdwenen waren. Het is onduidelijk waarom dit beleid in de praktijk vaak is losgelaten. Het hangt mogelijk samen met de ontstane gewoonte om, vooral bij een vroeggeboorte, de pasgeborene snel te kunnen toevertrouwen aan de zorg van de aanwezige neonatoloog.

Lees ook:Minder stress baby bij laat doorknippen navelstreng
Lees ook:Knuffelen verlicht pijn bij prematuurtjes
Lees ook:Nieuwe berekening overlevingskans vroeggeborenen
Lees ook:Biefstukje voorkomt huilbaby?
Lees ook:VUmc neemt moedermelkbank over van Erasmus

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>