Babysterfte in Nederland hoger dan in andere Europese landen

Je zou toch denken dat het anno 2008 niet meer nodig moet zijn. Voorlichting aan toekomstige ouders om de babysterfte terug te dringen. Wie wil er nu niet het beste voor z'n ongeboren kindje? Toch sterven er in Nederland meer baby's dan in veel andere Europese landen. De ouders nemen teveel risico door ongezond gedrag tijdens de zwangerschap of het trouwen met bloedverwanten. Minister Klink van Volksgezondheid vindt dat daar snel iets aan gedaan moet worden. En terecht! (Foto: ANP)

De minister wil daarom dat huisartsen, ziekenhuizen, centra voor jeugd en gezin, verloskundigen en ook moskeeën de ouders meer en betere voorlichting gaan geven over mogelijke risico's. Ze moeten bijgepraat worden over de gevaren van ongezond leven (alcohol, roken, overgewicht), het niet slikken van foliumzuur en vitamine D en de gevaren van hun erfelijke achtergrond. Klink vindt ook dat moeders vaak te weinig doen om problemen rond de zwangerschap te voorkomen.

De plannen staan in een conceptbrief die Klink (CDA) aan de Tweede Kamer heeft geschreven. De brief circuleert in de medische wereld. De minister is van plan om nog dit jaar afspraken te maken met maatschappelijke instanties en zorginstelling over het opzetten van 'preconceptiezorg'.  

De hoge babysterfte in Nederland sluit volgens Klink niet aan bij 'de ambities die hij op het vlak van volksgezondheid koestert', schrijft NRC Handelsblad dinsdag. Van de 1000 baby's overlijden er 14,3 tijdens de zwangerschap of in de eerste levensmaand. Dat zijn er veel meer dan in andere Europese landen. De minister geeft een stuurgroep opdracht volgend jaar met aanbevelingen te komen om de babysterfte terug te dringen.

Eén van de werkgroepen in de stuurgroep richt zich op allochtonen. Allochtonen komen vaak laat voor hulp bij verloskundigen en maken weinig gebruik van kraamzorg. Uit cijfers blijkt ook dat de babysterfte onder allochtonen in Nederland hoger is dan gemiddeld. Dat komt onder meer doordat allochtonen vaker met een familielid trouwen, waardoor erfelijke risico's toenemen.

Klink laat de Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoek doen hoe de babysterfte 's nachts en in het weekend in ziekenhuizen kan worden teruggedrongen. Op deze tijdstippen zijn vaak geen gynaecologen aanwezig en ze worden bij problemen vaak te laat opgeroepen. Hierdoor sterven 's avonds naar verhouding 23% meer baby's dan overdag en in de weekenden 7% meer. Dat bleek eerder dit jaar uit onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum.

Lees ook:Batterij maatregelen om babysterfte aan te pakken
Lees ook:Aanpak babysterfte steeds concreter
Lees ook:Babysterfte Nederland bijna hoogste van Europa
Lees ook:Babysterfte hoogst in Rotterdam-Charlois
Lees ook:Verloskundige moet taxi kunnen pakken

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Babysterfte in Nederland hoger dan in andere Europese landen

 1. Paul

  Ik had niet verwacht dat in dit land de babysterfte zo hoog is. Ik schrik er eigenlijk best van!
  Wij zijn ook in verwachting van ons eerste kindje en doen er echt alles aan om de gezondheid van ons kind zoveel mogelijk veilig te stellen. Ik snap dus echt niet dat er schijnbaar zoveel mensen zijn die het niet zo strikt nemen met de gezondheid van hun kind door te roken, alcohol te drinken enz…
  Ook lijkt het me geen moeite om foliumzuur en vitaminen te slikken, waarom zijn er dan toch zoveel mensen die dat niet doen? Wij hebben veel gelezen over zwangerschap en als wij maar denken dat het goed is voor ons kindje pakken wij het met beide handen aan.
  natuurlijk kan ook ons kindje sterven maar wij doen er toch alles aan om dit te voorkomen!

    /   Reply  / 
 2. JinX

  Het lijkt me niet meer dan logisch dat je niet rookt & drinkt tijdens de zwangerschap dat weten we toch wel inmiddels lijkt me .
  Dat je foliumzuur en vitamines moet slikken is ook geen nieuwtje …ik was al ruim van te voren begonnen voordat ik stopte met de pil !
  Toch schrik ik ook van dit bericht , ik vind het raar dat juist hier veel sterfgevallen zijn terwijl we alles hebben , Bizar !

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>