Telegraaf zoekt moeders zonder kraamhulp

Je zag het al van mijlenver aan komen. Maar de jaarlijkse zomerkrapte in de kraamzorg neemt dit jaar wel heel serieuze vormen aan. Zorgverzekeraars probeerden nog wat gaten te vullen door kraamhulpen vakantiehuisjes aan te bieden, maar ook dat bood geen soelaas. De Telegraaf becijfert maandag dat dit jaar zeker 20.000 kersverse moeders met hun handen in het haar zitten. Van juni tot en met september moet de helft van het aantal vrouwen dat moeder wordt het rooien met slechts 24 in plaats van 49 uur kraamzorg. Ze moeten zelf hun baby in bad doen, uitvinden hoe borstvoeding werkt en beschuit met muisjes serveren aan de kraamvisite. De krant is op zoek naar moeders die alles zelf hebben moeten uitzoeken en die hun 'dramatische' verhaal nu kwijt willen. Hoezo komkommertijd?

Lees ook:Erger jij je ook aan kraamvisite?
Lees ook:Helft vrouwen geeft geen borstvoeding in openbaar
Lees ook:MAMA-diners in Rotterdam
Lees ook:Nog steeds tekort aan kraamzorg
Lees ook:Baby Gaga: ijsje van moedermelk

1 Reacties // Reageer

One thought on “Telegraaf zoekt moeders zonder kraamhulp

 1. Zin Kraamzorg Cuidado

  Beste,

  Als kraamcentrum zou ik graag de andere kant van het verhaal willen belichten.

  De titel van de oproep zegt al veel; KraamHULP.

  Mensen zien een KraamVERZORGENDE nog vaak als een handig hulpje in huis. Er wordt soms gevraagd of er een opleiding voor gevolgd is, waaruit blijkt dat de verantwoordelijkheid van een kraamverzorgende zwaar onderschat wordt.

  Iedereen roept dat de cliënt de dupe is, maar wordt dan niet wéér een belangrijke groep vergeten?; de kraamverzorgenden zitten hier ook niet echt op te wachten! Ze willen gewoon voor één gezin zorgen. Ze worden op dit moment zowat gevierendeeld, terwijl we eigenlijk zuinig op ze willen zijn, omdat er al te weinig kraamverzorgenden zijn.

  Elk moment opgeroepen kunnen worden, ’s Nachts je bed uit voor een Partus, dan nog 8 dagen achter elkaar werken –incl. weekenden dus-, per dag wisseling van aantal te werken uren, soms ver reizen, en dit voor een schraal loontje. Dit alles is nog niet zo erg als je voor 1 gezin mag zorgen. Maar nu is een kraamverzorgende op zoveel plaatsen tegelijk nodig, dat het niet meer leuk werken is. Er wordt hard aan ze getrokken, en sommige cliënten EISEN hun RECHT op meer uren zorg op. Vast niet wetende dat je daar ook een lijfelijk persoon voor nodig hebt, die allang heel veel eigen rechten (een dag vrij bv) aan de kant heeft gezet.

  Er is veel negativiteit richting kraamcentrum geuit; waarom zoveel zorgen aannemen? Dit omdat het niet eerlijk zou zijn als er bij de ene cliënt een gediplomeerde kraamverzorgende staat te stofzuigen, terwijl er ergens anders een baby geboren wordt zonder dat er iemand voor komt zorgen.

  We zullen even door de drukte heen moeten, en dan is stofzuigen iets wat nog wel door derden opgelost kan worden. Maar we moeten niet vergeten dat we het beroep wel interessant moeten blijven houden –het is nog nooit zo duidelijk geweest hoe hard we nodig zijn!- , anders blijven we in een cirkel hangen dat er nóg minder kraamverzorgenden overblijven.

  Kortom; óók wij zouden het liefst hele dagen zorg verlenen. We doen wat we kunnen. Als deze groep kan uitstralen dat ze een mooi beroep hebben, wordt de interesse automatisch groter.

  Wees zuinig op de meiden die toch een engel aan de wieg willen zijn voor élke nieuwgeborene.

  Met vriendelijke groet,

  Ingrid Willems

  Teamleider

  Cuidado De Linde

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>