Verloskundigen draaien op voor krapte kraamzorg

Het is bijna net zo zielig als de asiels die iedere zomer stampvol zitten. Ons land kampt in de vakantieperiode steevast met een tekort aan kraamhulpen. Steeds minder vrouwen zijn te porren voor het beroep en vooral in de zomermaanden breekt dat de sector op. Niet alleen lastig voor vrouwen die net bevallen zijn, ook verloskundigen zijn er de dupe van.

De kraamzorg komt steeds verder onder druk te staan. Door het structuele tekort aan kraamverzorgenden is de werkdruk hoog en zijn er relatief veel uitvallers. En het betaalt ook nog eens slecht, een kleine 1100 euro per maand. Verzekeraars en kraaminstellingen hebben de verloskundigen brandbrieven gestuurd dat ze deze zomer niet aan de vraag naar kraamzorg kunnen voldoen.

Gevolg is dat er automatisch meer zorgvragen op het bordje van de verloskundigen terecht komen. De KNOV, Koninklijke Nederlandse Vereniging van Verloskundigen, heeft al laten weten dat ze de problemen niet zomaar op zullen lossen. ,,We hebben verloskundigen geadviseerd om ieder uur dat ze besteden aan kraamzorg bij de zorgverzekeraars te declareren, '' zegt Sjaak Toet, voorzitter van de KNOV. ,,Niet voor het kraamzorgtarief maar voor het hogere verloskundigentarief. Dat kan de staat per jaar zo'n 4 miljoen euro extra gaan kosten. ''

KNOV heeft de zorgverzekeraars inmiddels per brief een concreet voorstel gedaan om de krapte in de kraamzorg op deze wijze aan te pakken.

Zie ook: geen kraamhulp deze zomer.

 

Lees ook:Vakantiehuisjes voor kraamhulpen
Lees ook:Nog steeds tekort aan kraamzorg
Lees ook:Verloskundigen kunnen eindelijk ook taxi pakken
Lees ook:Verloskundige moet taxi kunnen pakken
Lees ook:Tekort kraamzorg volgend jaar nagenoeg opgelost

1 Reacties // Reageer

One thought on “Verloskundigen draaien op voor krapte kraamzorg

  1. Ilse

    Ik lever vrijwillig mijn aanstaande raambedcontrole in. Dat vond ik nu echt een wassen neus, en dat wel 5 keer of zo. Geef de kraamverpleegster en kraamvrouw een telefoonnummer voor het geval dat.. Maar ik vond 5 keer (of was het 6) echt heel erg overbodig. Onze lieve kraamverpleegster was heel goed in staat zelf de kraamperiode te volgen en zonodig hulp in te roepen. Ik vond de ongevraagde bezoekjes van iedere keer maar weer een ander miepje helemaal niet nodig.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>