Kinderopvang volgend jaar 1400 euro duurder

Kinderopvang is vanaf volgend jaar gemiddeld 1400 euro duurder. Ouders met een hoger inkomen moeten er zelfs rekening mee houden dat ze twee keer zoveel kwijt zijn. Brancheorganisatie MOgroep Kinderopvang heeft dat berekend naar aanleiding van de berichten dat de overheid vanaf 2009 de kinderopvang drastisch gaat versoberen.

Het kabinet heeft ons enkele jaren geleden bij de invoering van de nieuwe wet Kinderopvang dus typisch blij gemaakt met een dooie mus. Doordat we massaal gebruik zijn gaan maken van kinderopvang en daarvoor ook – we blijven tenslotte Hollanders - een toeslag hebben aangevraagd, komt het kabinet nu een half miljard euro tekort. Het enthousiast omarmen van een nieuwe ingevoerde overheidsmaatregel komt ons nu dus duur te staan. Het lijkt erop dat we onszelf behoorlijk in de vingers hebben gesneden.

Volgens de brancheorganisatie zijn de gevolgen sowieso groot, ook al is nog niet precies duidelijk voor welke groep de versobering precies gevolgen heeft, schrijft dagblad Trouw maandag. De onderzoekers zijn ervan uit gegaan dat de aangekondigde maatregelen gelden voor inkomens boven anderhalf keer modaal.

De MOgroep noemde de bezuinigingsmaatregelen zaterdag al 'een bom onder de kinderopvang'. Als het kabinet de rekening van de budgetoverschrijding bij werkende ouders neerlegt, kan dit volgens de MOgroep betekenen dat hun kosten gemiddeld met 20% stijgen. Dit zou wel eens ten koste kunnen gaan van het percentage werkend vrouwen, aldus de brancheorganisatie. Het kabinet lijkt daarmee precies het tegenovergestelde te bereiken van waar het op uit was: de deelname van vrouwen aan het arbeidsproces vergroten door betaalbare kinderopvang. 

Zie ook:

Hand op de knip voor kinderopvang

Kinderopvang aan eigen succes tenonder?

Lees ook:‘Kinderopvang wordt onbetaalbaar’
Lees ook:We gaan dus ècht meer betalen voor kinderopvang
Lees ook:Veel steun voor petitie kinderopvang
Lees ook:Grote gezinnen extra getroffen
Lees ook:Gastouderopvang blijft in sobere vorm bestaan

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>