Baby herkent liedje uit baarmoeder

Het is al een stokoud bericht. Maar ik vind het te leuk om niet alsnog te publiceren. Pas geboren kinderen vertonen tekenen van herkenning als ze muziek luisteren die ze in de baarmoeder al hebben gehoord. Dat melden Franse wetenschappers. Heb ik toch niet voor niks maandenlang met een muziekknuffel tegen m’n buik aan gezeten ..

Het hart van baby’s gaat langzamer kloppen bij het luisteren naar een melodie die drie weken voor hun geboorte is afgespeeld bij de buik van hun moeder. Dat wijst er op dat de kinderen de muziek herkennen.

Volgens de onderzoekers van de Paris Descartes Universiteit suggereren de resultaten van de studie ook dat kinderen zich waarschijnlijk al voor hun geboorte hechten aan de stem van hun moeder. Dat melden ze in het wetenschappelijk tijdschrift PLoS Online.

“Onze gegevens tonen aan dat een melodisch geluid dat vaak door het kind wordt gehoord tijdens de prenatale ontwikkeling een veel sterkere reactie van het hart veroorzaakt dan een geluid dat de baby nooit eerder heeft gehoord”, verklaart hoofdonderzoekster Carolyn Granier-Deferre op nieuwssite LiveScience.

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door vijftig vrouwen te vragen om drie maal per dag een stukje pianomuziek af te spelen bij hun buik in week 35, 36 en 37 van hun zwangerschap.

Toen de baby’s een maand oud waren, werd de muziek opnieuw afgespeeld tijdens hun slaap. De hartslag van de kinderen nam gemiddeld met 12 slagen per minuut af tijdens het luisteren.

Volgens de onderzoekers heeft de stem van hun moeder daardoor waarschijnlijk ook een rustgevend effect op baby’s.“Pasgeboren kinderen zijn meer georiënteerd op het geluid van hun moeders stem dan op het stemgeluid van andere vrouwen, omdat ze het al kennen”, verklaart Granier-Deferre.

Bron: LiveScience

Lees ook:Baby’s voelen de beat al vanaf de geboorte
Lees ook:Prematuurtjes groeien sneller met muziek
Lees ook:Vruchtbare vrouw praat met hogere stem
Lees ook:Baby’s houden van een vette beat
Lees ook:Ontroerend filmpje: dove baby hoort moeder

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>