Plastic model van de baby in je buik

Tien jaar geleden waren we dolenthousiast als we bij de gynaecoloog naar buiten liepen met een schimmig zwart/wit printje van onze eerste echo. Sinds een jaar of vijf kunnen we dankzij de 3D-technologie het kleintje in onze buik driedimensionaal en in kleur bekijken. Om vervolgens stapels foto’s en desgewenst de bijbehorende dvd aan te schaffen. Maar de technologie schrijdt voort en voort. Deze week schreef ik dat je tegenwoordig stenen 3D-beeldjes kunt laten maken van je ongeboren kindje. En in Engeland gaan ze nog een stapje verder. Daar zetten ze echo’s om in plastic modelletjes van een foetus. Ook al is die nog maar 12 weken oud. Schattig of creepy? (Foto: Royal College of Art London)

Het gebeurt allemaal op het Royal College of Art in Londen, zeg maar de Britse versie van onze Kunstacademie. De Braziliaanse student Jorge Lopes hoopt binnenkort te promoveren op zijn techniek om echo’s en MRI-scans om te zetten in plastic modellen van levende embryo’s. De techniek heet ‘rapid prototyping’.

,,Het is verbazingwekkend om de gezichten van de moeders te zien. Ze kunnen hun baby op ware grootte bekijken en betasten,” zegt Lopes in The Daily Mail.

Toch zijn de plastic modelletjes van ongeboren baby’s niet alleen bedoeld om trots te laten zien aan vrienden en familie. Sommige doktoren menen dat ze ook gebruikt kunnen worden om aanstaande moeders, vooral blinde vrouwen, een band op te laten bouwen met het kindje in hun buik. Het kan ook helpen bij ouders die zich emotioneel voorbereiden op de geboorte van een baby met afwijkingen.

Bron: Parentdish.com

Lees ook:Doe mij ook zo’n 3D Babybeeldje!
Lees ook:Filmpje: de kwaaltjes van zwangere Anouk
Lees ook:Pretecho in ziekenhuis mag
Lees ook:Vroege echo kan tientallen babylevens redden
Lees ook:Schreeuw om Leven verspreidt plastic foetussen

1 Reacties // Reageer

One thought on “Plastic model van de baby in je buik

  1. Martin

    Er is nu ook een website waar je je 3D echo foto kunt laten ‘omtoveren’ tot echte foto. Het lijkt net alsof je al een foto hebt van je ongeboren kindje. Ze doen dit d.m.v. fotobewerking en maken alle ‘gaten’ dicht die je vaak ziet op de pretecho’s.
    Oh ja de link is http://www.3d-pret-echo.nl

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>