Nier te koop, baarmoeder te huur

Nieren zijn te koop, baarmoeders te huur. Mensen tellen er groffe bedragen voor neer. Wereldwijd wordt steeds vaker geld verdiend aan lichaamsmateriaal zoals ook eicellen en sperma. In Nederland mag je donoren niet betalen. Maar in het buitenland doen ze daar vaak niet zo moeilijk over. De praktijken worden beschreven in het boek “Nier te koop – Baarmoeder te huur” van het Rathenau Instituut dat vrijdag is verschenen.

Mensen reizen af naar andere landen om daar te kopen wat in ons land niet mag of kan. Met soms ongewenste effecten, zoals uitbuiting van nierdonoren en draagmoeders in ontwikkelingslanden. En medische risico’s, zoals het terugplaatsen van teveel embryo’s.

Onderzoekers Ingrid Geesink en Chantal Steegers leggen in hun boek “Nier te koop – Baarmoeder te huur” de huidige, problematische relatie bloot tussen lichaamsmateriaal en geld.

Met “Nier te koop – Baarmoeder te huur” wil het Rathenau Instituut een aanzet geven tot een nieuw debat over de inrichting van de markt voor lichaamsmateriaal.

Daarnaast is op 10 maart de documentaire “Baby te koop” te zien op Nederland 3, om 21.00 bij BNN.

Lees ook:Gezond kind uit 20 jaar oud embryo
Lees ook:Hongerwinter had invloed op genen van baby’s
Lees ook:Invriezen eicellen nu al politiek dilemma
Lees ook:Baby uit bevroren embryo gezonder?
Lees ook:Gaat dit op mensen klonen lijken?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>