De Gelukkige Huisvrouw .. maar dan echt

de gelukkige huisvrouwAl meer dan 100.000 mensen zijn afgelopen week naar de bioscoop gegaan om De Gelukkige Huisvrouw te bekijken. De film, gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Heleen van Royen, vertelt het verhaal van een jonge moeder die kort na de geboorte van haar eerste kind in een psychose belandt. Met alle gevolgen van dien. Heleen’s debuutroman heb ik destijds verslonden. De film moet ik nog zien. Maar dat gaat zeker gebeuren. Hoe speelt de zelf nog kinderloze Carice van Houten een doorgedraaide vrouw die het leven van haar eigen kindje in gevaar brengt?

Waarom me dat zo fascineert? Omdat ik helaas twee keer van heel dichtbij heb meegemaakt hoe tragisch het is als jonge moeders in zo’n uitzichtloze situatie terecht komen.

Mijn bloedeigen zus kon het moederschap niet aan en kwam kort na de geboorte van haar zoontje in de problemen. Destijds noemden ze zoiets nog gewoon een dikke postnatale depressie. Al was er bij haar veel meer aan de hand. Ze slaagde er in ieder geval niet in om haar kind een stabiele omgeving te bieden waarin hij veilig kon opgroeien. Met als gevolg dat hij al snel uit huis geplaatst moest worden. Wat er dan mis ging? Een voorbeeld: het huis was op een gegeven moment zo vervuild dat de muizen bij binnenkomst onder het tapijt vandaan schoten. Geen fijne leefomgeving voor een klein kind. En genoeg reden voor de kinderbescherming om hem af te nemen.

Maar het kan nog veel erger .. zo maakte ik een jaar of zeven geleden mee. Een vriendin van me was op 40-jarige leeftijd spontaan zwanger geraakt terwijl artsen haar hadden doen geloven dat ze nooit kinderen zou krijgen. Haar baby was dus een godsgeschenk. Zielsgelukkig was ze. Tot het noodlot toesloeg. Haar zoontje was nog maar een paar maanden oud toen ze werd opgenomen in een psychiatrische inrichting. Want psychose. Toen het wat ‘beter’ met haar ging mocht ze op proefverlof een paar dagen naar huis. Wat er precies gebeurd is weet eigenlijk niemand .. maar haar baby is verdronken in bad. Afgrijselijk. Tot overmaat van ramp moest ze na het drama ook nog de gevangenis in. Godzijdank werd ze uiteindelijk niet strafrechterlijk vervolgd. Ze kwam weer in een psychiatrische instelling terecht waar ze – zodra ze haar kans schoon zag – een einde aan haar leven maakte. Het hoefde voor haar niet meer. En dat kan ik nog begrijpen ook!

Het lijken bijna filmscenario’s. Mijn zus werd veroordeeld tot isoleercellen en zware medicatie die haar tot een zombie maakten. Dertig jaar later is ze er nog steeds niet bovenop. Met haar kind gaat het nu gelukkig goed. Maar hij is na een jarenlange tocht langs pleeggezinnen wel langs de rand van de criminele afgrond gegaan. En van het verhaal van mijn vriendin lopen de rillingen ook nog steeds over mijn lijf. Helaas zijn hun verhalen levensecht. Een zwangerschap, bevalling en de geboorte van een kind kunnen het leven van een jonge moeder volledig op z’n kop zetten. In de meeste gevallen hervinden die vrouwen na verloop van tijd hun natuurlijk evenwicht. Maar dat geldt niet voor iedereen!

En daarom ben ik dus heel, heel benieuwd hoe Carice een vrouw weet te spelen die door een soortgelijke hel gaat. Ik kom erop terug als ik de film gezien heb. Voorlopig stel ik me even tevreden met de trailer. En die belooft heel wat ..

Heb jij de film al wel gezien? Laat dan vooral hieronder weten wat je ervan vond!

In De Gelukkige Huisvrouw maken we kennis met Lea Meyer, die jong, mooi, rijk en gelukkig getrouwd is met Harry. Op een kwade dag besluit Harry dat hij een kind wil. Lea stemt toe, nadat ze zijn overeengekomen dat hij haar elke avond zal beminnen. En met een fulltime au-pair hoeft haar leven toch niet echt te veranderen? De bevalling wordt een langdurige hel compleet met tangverlossing en totaalruptuur. Junior blijkt gezond en Harry is dolgelukkig, maar Lea niet …

Lees ook:Berichtje uit je buik!
Lees ook:Serious Request 2012: Let’s hear it for the babies
Lees ook:Kind door baarmoederdonatie?
Lees ook:Zoon rapper Yes-R geboren
Lees ook:Nijntje krijgt eigen bioscoopfilm

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>