Dagboek IVF: uit respect voor Jade Goody

Baarmoederhalskanker, baarmoederhalskanker, baarmoederhalskanker. Het kan geen toeval zijn. Op het moment dat ik fysiek en mentaal dieper gezonken ben dan ooit door die rotziekte, staan de media er bol van. In eigen land geeft slechts de helft van de tienermeisjes gehoor aan de oproep om zich te laten inenten tegen HPV, het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. En in Engeland sterft realityster Jade Goody aan de gevolgen van de ziekte die tot in haar hersenen was uitgezaaid. (Foto: respectance.com)

Ik zit ergens tussen die tienermeisjes en Goody in. Ik ben van een generatie die zich nog niet kon beschermen tegen het virus. Ooit besmet geraakt heeft de baarmoederhalskanker geprobeerd mijn lijf aan te tasten … maar ik ga niet dood. Bij mij is het op tijd ontdekt en ik ben op tijd behandeld. Ik heb dus geluk gehad. Al voelt dat op dit moment absoluut nog niet zo. Eigenlijk ben ik – een week na mijn baarmoederverwijdering – fysiek helemaal niet in staat om dit stukkie te schrijven. Maar toen ik zondag las over de dood van Jade Goody stond ik stijf van het kippenvel en kon ik niet anders meer. Dit moet er even uit. Mede uit respect voor haar. Ik ken haar niet maar we zijn een soort van lotgenoten.

Op de Jade Goody Tribute staat onder het kopje ‘Een bewogen leven’ ook wat meer te lezen over haar medische geschiedenis. Tragisch genoeg is dat aspect, notabene de reden voor haar extreme populariteit van de laatste maanden, nagenoeg onderbelicht gebleven in de pers. Of ik heb het gemist, kan ook. Dat stukje tekst maakt duidelijk waarom ze baarmoederhalskanker ook wel ‘sluipmoordenaar’ noemen. Goody stond onder controle. Er waren al eens afwijkende cellen gevonden. Maar ze werd weggestuurd. Ze had geen kanker, werd gezegd. En een aantal jaren later overlijdt ze er toch aan. Ik wil alleen maar zeggen (vooral tegen tienermeisjes en hun ouders die twijfelen over vaccinatie) … met baarmoederhalskanker valt niet te spotten:

“….In 2002 werden er voor het eerst verdachte cellen aangetroffen in Jades uitstrijkje. Toen kreeg ze te horen dat het geen voorstadium van baarmoederhalskanker was. In 2004 liet zij zich testen op eierstokkanker en in 2006 op darmkanker. In beide gevallen werd er wederom geen kanker aangetroffen. In 2008 valt Goody meerdere keren flauw en besluit zich in augustus nogmaals te laten testen op baarmoederhalskanker. Tot ieders grote spijt zit het deze keer helemaal fout. In september 2008 bleek tevens dat de kanker zich al in een vergevorderd stadium bevond. Goody ondergaat ingrijpende medische behandelingen. In februari 2009 kreeg Goody te horen dat ze haar strijd tegen haar ziekte aan het verliezen is. De kanker heeft zich verspreid door haar hele lichaam, waaronder haar hersenen. De laatste dagen van haar leven verbleef ze thuis bij haar man en kinderen..”

Exact een week geleden lag ik zelf op de operatiekamer voor het verwijderen van mijn baarmoeder. Na jarenlang onderzoeken, uitstrijkjes, weefselonderzoek, kleine operaties, nagelbijtend wachten op uitslagen en f**cking veel stress was het genoeg. Ik kon het advies om preventief mijn baarmoeder te laten verwijderen niet langer negeren. Ik heb een hel van een week achter de rug. Pijn, angst, verdriet, boosheid … Noem maar op. Alles is de revue gepasseerd. Ik ben nu weer thuis maar goed gaat het allerminst. Ik heb echt de grond geraakt en moet enorm op m’n tellen passen.

Als ik weer energie heb zal ik mijn eigen verhaal hier posten. Van de operatie en de nasleep. Er valt helaas genoeg te schrijven. Daar heb je zo’n dagboek dan ook voor. Een dagboek dat ik in mei 2008 vol goede moed opende omdat we hoop hadden op een nieuwe IVF-poging. Al snel werd die hoop volledig de bodem in geslagen door foute uitstrijkjes. De baarmoederhalskanker liet zich de kop niet indrukken. Met als gevolg dat ik nu, nog geen jaar later, baarmoederloos dit verhaal zit te tikken. Er komt geen nieuwe IVF-poging want nu kan het echt niet meer. Mijn gezondheid gaat voor. De veiligheid voor mijn eigen lichaam heeft het gewonnen van mijn kinderwens. Een moeilijk besluit. Maar wel het enige juiste besluit. Daar ben ik door de tragische dood van Jade Goody nu voor eens en altijd van doordrongen. Rust zacht, meid!

Lees ook:Boekentip: De dag dat ik doodging
Lees ook:Sta op tegen kanker!
Lees ook:Oproep: onvervulde kinderwens
Lees ook:Ander onderzoek baarmoederhalskanker
Lees ook:Mama is ziek …

8 Reacties // Reageer

8 thoughts on “Dagboek IVF: uit respect voor Jade Goody

 1. wim jansen

  Beste schrijfster van dit verhaal: wat een vreselijke geschiedenis. Maar maak alsjeblieft niet de vergissing om nu het HPV-vaccin te gaan aanprijzen. Dat is een product in een experimenteel stadium, waar nog maar weinig over bekend is. Het Nederlandse RIVM, dat zich beijvert in de promotie van het inenten, is zelf belanghebbend en maakt, heel arrogant, ouders die zich zorgen maken belachelijk. Zonder inhoudelijk op de vragen van deze ouders in te gaan. Het overlijden van Jade Goody is tragisch maar berust, zoals je zelf al aangeeft, op een diagnosefout. Het is niet terecht om dan het vaccin als remedie aan te prijzen. Dit vaccin (Cervarix) heeft in Groot Brittannie inmiddels vele honderden min- of meer ernstige bijwerkingen veroorzaakt, zoals iedere vaccinatie overigens, hoewel dat vaak wordt verdoezeld. Als het vaccin inderdaad de beloofde bescherming biedt zou het die narigheid waard kunnen zijn. Maar dat weten we dus niet en dat komt voor een deel omdat de producenten hun onderzoeken onvolledig publiceren. Alleen de mooie cijfers komen naar buiten, net als eerder met Softenon en Vioxx het geval was. En daar weten we inmiddels meer van. Helaas.. zoiets heeft niets meer met gezondheid te maken,alleen nog met commercie.

    /   Reply  / 
 2. Ester

  Neem de tijd Liesbeth!!

  liefs,
  Ester

    /   Reply  / 
 3. saskia

  Hallo Liesbeth,
  Ik kan me voorstellen dat in deze periode zo’n verhaal je extra aangrijpt.
  Sterkte voor nu en de komende tijd.
  Groet, Saskia

    /   Reply  / 
 4. Esme

  Ik moest ook aan jou denken toen ik het verhaal van Jade Goody hoorde.
  Afschuwelijk!

  Zelf ben ik aan het afwachten wat de uitslag van mijn uitstrijkje is, nog een paar weekjes wachten.

  Veel sterkte meid!!
  Liefs,
  Esme

    /   Reply  / 
 5. Liesbeth Kombrink Auteur

  Lieve Esme, een spannende tijd ook voor jou dan. Laat je even weten wat de uitslag was? Ik duim voor positieve berichten!

    /   Reply  / 
  1. Esme

   Wat lief van je Liesbeth, je hebt al zoveel aan je hoofd.

   Vandaag kreeg ik per post de uitslag al en dat was goed PAP1, wat een opluchting.

   Hopelijk herstel je goed, kan je het mentaal allemaal aan?
   Lijkt me loeizaar zeker vanwege de aanwezige kinderwens.

   Liefs,
   Esme

     /   Reply  / 
 6. Redactie

  Wat een goed nieuws Esme! Met mij gaat het langzaam, heel langzaam elke dag een stukje beter. Fysiek en mentaal. Ik moet veel geduld hebben maar het komt wel goed.

    /   Reply  / 
 7. Annchen

  Liesbeth, lieve Liesbeth,

  Wat vind ik jou een ongelofelijke vrouw! Ik had zelf een tijdje niet meer de moed om alle verhalen te lezen, maar heb me vanmorgen achter jouw dagboek gezet. Ik weet eigenlijk gewoon niet wat ik op je verhaal moet zeggen. Ik hoop alleen dat het je weer snel goed gaat. Echt goed.

  Liefs, Annchen

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>