Dagboek IVF: doen we het of doen we het niet?

Dank voor jullie belangstelling. Ik voel me ook wel een beetje schuldig dat ik zo lang heb gewacht met antwoorden op de vraag ‘hoe het nu met me gaat’. Tja .. wat zal ik ervan zeggen. Het houdt nog steeds niet over. Vooral fysiek niet. En mentaal schommelt het mee op de golven van m’n mankerende lijf. Ik zou willen dat ik me beter voelde. Van alle klachten af zou zijn. Maar als ik dat zou zeggen zou ik mezelf voor de gek houden.

Op advies van de huisarts ben ik wel weer met de pil begonnen. Om de scherpe randjes van alle klachten af te halen. Het meeste is immers toch hormonaal gestuurd dus wie weet helpt het een beetje. Het moet mijn menstruaties minder heftig maken, de mastopathie in m’n linkerborst wat laten slinken en wellicht ook m’n maandelijkse migraine wat indammen.

Dat die kleine pilletjes een duivelse hormonencombinatie herbergen, daar was mijn lichaam snel weer achter. In 1995 heb ik m’n laatste strip pillen geslikt, dus het was wel weer even wennen. De eerste weken een knallende koppijn en m’n menstruatie bleef vrijwel helemaal uit. Echt lekker voelde ik me er niet bij. Was doorlopend misselijk. Inmiddels begint het wat te verbeteren. Ik voel nu alleen nog enorm opgeblazen. Er zullen wel wat kilootjes bijkomen vrees ik. Nou ja .. als ik me er uiteindelijk beter door ga voelen heb ik dat er wel voor over.

Toch is het elke dag een rottig moment. Het slikken van dat verdomde bolletje. Het herinnert me er steeds weer aan dat ik echt afscheid moet nemen van mijn (tweede) kinderwens. Uit alle macht probeer ik al maanden dat verlangen de kop in te drukken. Maar eerlijk is eerlijk .. het is echt niet weg hoor. In reactie op mijn vorige blogjes schreven sommige lezers dat het toch een soort rouwproces is wat je doormaakt. Dat klopt wel, ja. Daar ben je ook niet in een paar weken klaar mee.

Dus geef ik mezelf simpelweg de tijd om er afstand van te nemen. Het moet. Het kan niet anders. Maar dan wel in mijn eigen tempo. En op mijn manier. In m’n hoofd ga ik er stilletjes van uit dat ik in maart toch wel weer een foute uitslag zal krijgen van het uitstrijkje dat dan ter controle gemaakt moet worden. En stilletjes ga ik er dan ook maar van uit dat ik dan definitief onder het mes moet om m’n baarmoeder weg te laten halen. Als dat achter de rug is, is het pas echt over en uit. Dan kan het gewoon niet meer.

Tot die tijd blijf ik braaf de pil slikken. Ervan uitgaande dat ik daar die maanden dan wel mee doorkom, zonder al te hevige klachten. Want als m’n baarmoeder ontmanteld is, ben ik natuurlijk in een klap ook heel veel van m’n klachten kwijt. Het klinkt waanzinnig raar .. dat besef ik .. maar ik hoop dus dat ik in maart een slechte uitslag krijg. Dan kan het twijfelen echt stoppen. Dan is er fysiek een dringende reden om mijn baarmoeder te laten verwijderen.

In het andere geval – als ik dus weer ‘schoon’ blijk te zijn – gaat er waarschijnlijk toch weer hoop groeien. Hoop op een tweede kindje. Hoop op ‘zullen we het dan toch nog maar een keer proberen’. Eerlijk gezegd wil ik die hoop helemaal niet meer voelen. Ik wil van dat getwijfel af. Ik wil rust in m’n hoofd en in m’n hart. Misschien raar. Maar o zo waar.

Dat is dus zoals het er voorstaat. M’n hoofd staat geen seconde stil. Dat is wel te merken. Eenvoudig is het niet, afscheid nemen van een kinderwens. Daar bestaan helaas geen pilletjes voor.

Blader hier terug in ons dagboek.

Lees ook:Dagboek IVF: doen we het of doen we het niet?
Lees ook:Dagboek IVF: doen we het of doen we het niet?
Lees ook:Dagboek IVF: doen we het of doen we het niet
Lees ook:Dagboek IVF: we doen het dus niet!
Lees ook:Dagboek IVF: we doen het dus niet!

1 Reacties // Reageer

One thought on “Dagboek IVF: doen we het of doen we het niet?

 1. Ester

  Jemig Liesbeth,

  Het klinkt voor mij alsof je in de wachtweken zit. En die duren ‘maar’ 2 weken, doorgaans. Al die twijfels, hoop en al dat denken…
  Je zal je waarschijnlijk ook vreselijk moe voelen…

  Heel veel sterkte!
  liefs,
  Ester

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>