KNMG: ‘Arts mag dood ernstig zieke baby versnellen’

Heftig onderwerp dit .. woensdag verschijnt het rapport Medische beslissingen van artsenorganisatie KNMG. Daarin staat dat artsen de dood van een baby mogen bespoedigen als ouders het sterven van hun kind niet meer kunnen aanzien. Het gaat om pasgeborenen bij wie verdere behandeling geen zin meer heeft.

Over de kwestie bestond jarenlang onduidelijkheid. Artsen mogen de dood bij een stervend kind versnellen met spierverslappers als het overlijden zo lang duurt dat het voor de ouders niet meer aan te zien is en zij ernstig lijden.

Sommige artsen beschouwen dit als het doden van een kind, terwijl anderen het juist zien als hulp om op een humane wijze te sterven. Artsen moeten het overlijden onder deze voorwaarde wel melden bij een centrale toetsingscommissie.

Het gaat om baby’s zonder reële levensverwachting bij wie verdere behandeling door artsen als zinloos wordt gezien. Bij deze baby’s wordt de beademing gestaakt. De meeste kinderen overlijden daarna snel, maar een deel blijft nog een tijd leven en lijdt. Zodra een arts echter spierverslappers toedient, overlijdt de baby binnen enkele minuten.

De criteria zijn opgesteld in het rapport Medische beslissingen rond het levenseinde bij pasgeborenen met zeer ernstige afwijkingen.

Bron: KNMG

Lees ook:Artsen tegen verlagen abortusgrens
Lees ook:Nog maar één IVF-poging vergoed
Lees ook:Derde vrouwen bevalt zonder hulp
Lees ook:Aanpak babysterfte steeds concreter
Lees ook:Dubieuze harttransplantatie bij stervende baby’s

1 Reacties // Reageer

One thought on “KNMG: ‘Arts mag dood ernstig zieke baby versnellen’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>