VUmc neemt moedermelkbank over van Erasmus

Het VU Medisch Centrum in Amsterdam start medio 2011 met een ‘moedermelkbank’. Moeders van gezonde kinderen kunnen daar hun overgebleven borstvoeding doneren. De moedermelkbank maakt de melk geschikt voor te vroeg geboren baby’s die geen melk van hun eigen moeder kunnen krijgen.

De moedermelkbank zou eigenlijk door het Erasmus MC-Sophia opgericht worden. VUmc neemt, onder leiding van Hans van Goudoever, het initiatief van Erasmus MC over. Het is de bedoeling om in het eerste kwartaal van 2011 te beginnen met het werven van donoren.

Het is al langer bekend dat te vroeg geboren kinderen die melk van hun eigen moeder krijgen, op korte termijn minder infecties hebben en een minder grote kans op het ontwikkelen van een ernstige ontsteking van de darm. Een levensbedreigende complicatie die ongeveer 5 tot 10% van de te vroeg geboren kinderen krijgt.

Voor moeders van te vroeg geboren baby’s is het niet altijd mogelijk om moedermelk te geven. Zij produceren vaak nog niet voldoende moedermelk, bijvoorbeeld omdat ze ziek zijn of medicijnen gebruiken. De moedermelkbank verzamelt de gedoneerde moedermelk, controleert deze op bacteriën en virussen, pasteuriseert de melk en vriest de melk in totdat deze aan te vroeg geboren baby’s gegeven kan worden.

Aanvankelijk zal de donormelk alleen in het kader van onderzoek aan te vroeg geboren kinderen worden gegeven. Donormelk is namelijk niet hetzelfde als melk van de eigen moeder. Maar onderzoekers verwachten nog altijd dat deze donormelk beter is dan kunstmatige melk.

Met een studie zal de moedermelkbank onderzoeken wat de effecten van donormelk zijn in vergelijking met kunstvoeding en melk van de eigen moeder. Als blijkt dat donormelk beter is voor de premature baby’s dan kunstvoeding, wil de moedermelkbank in de toekomst donormelk blijven leveren aan kleintjes die niet voldoende eigen moedermelk kunnen krijgen.

Projectleider prof. Hans van Goudoever, afdelingshoofd kindergeneeskunde VUmc/AMC, maakt zich al jaren hard voor een moedermelkbank in Nederland. “In ons omringende landen als Duitsland en Frankrijk is er al jaren een moedermelkbank. De donormelk kan een belangrijke bijdrage zijn om de levenskansen van te vroeg geboren kinderen te vergroten en op de lange termijn hun ontwikkeling beter te laten verlopen”.

Bron: Erasmus MC

Lees ook:Moedermelkbank terug in Rotterdam
Lees ook:Koken met moedermelk. Getver?
Lees ook:Antistoffen tegen Mexicaanse griep in moedermelk
Lees ook:Kan borstvoeding kanker voorspellen?
Lees ook:Zit er alcohol in je borstvoeding?

1 Reacties // Reageer

One thought on “VUmc neemt moedermelkbank over van Erasmus

  1. Toontje

    Van de week hoorde ik dar er in Mexico ‘n vrouw is die na de bevalling van haar baby ‘n record gebroken heeft. Het schijnt dat zij in één jaar tijd wel 325 liter moedermelk heeft geproduceerd. Dat is bijna ‘n volle liter moedermelk dagelijks. Helaas kan ik er via Google niets van terug vinden, maar als dit wel op waarheid berust? Ben heel erg benieuwd of er meerdere zijn dit dit kunnen bevestigen?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>