Baby’s willen niet drinken van kankerborst

Oktober is borstkankermaand. Overal wordt je om de oren geslagen met roze strikjes en dito armbandjes. Begrijp me niet verkeerd. Ik vind dat prima … voor zo'n zaak van levensbelang kun je nooit teveel publiciteit maken. In dat kader zou ik er zelf ook over willen schrijven. Maar een link tussen zwangerschap en borstkanker is niet zo snel gelegd. Of het moet zijn dat er problemen zijn met de borstvoeding waardoor de ziekte aan het licht komt. Zo'n verhaal doet je adem stokken. Zeker als je zelf zoiets hebt meegemaakt … 

Toen haar pasgeboren dochter niet wilde drinken van haar rechterborst
beschouwde Lauren Dixon (25) dit nog als een gril van de baby
, schrijft de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws.

Als hetzelfde gebeurt met haar tweede kind, een zoontje, vreest de jonge
Britse moeder dat het geen toeval kan zijn. Tests in het ziekenhuis
wezen uit dat ze kanker had ontwikkeld in de borst waarvan de baby's
weigerden te drinken.

Zelf heb ik ook al een tijdje last van een warme, opgezwollen borst. En verdomd .. mijn zoontje dat in december 2006 is geboren, weigerde ook uit die borst te drinken. Waarschijnlijk omdat er nauwelijks melk uit kwam. Ook bij het kolven lukte het me niet om er een normale hoeveelheid uit te krijgen. Er was duidelijk iets mis. Ik wist alleen niet wat. 

Omdat ook mijn huisarts twijfelde stuurde hij me nadat ik ontzwangerd was door voor een mammografie. De foto's gaven geen uitsluitsel dus moest er een echo gemaakt worden. De arts in het ziekenhuis constateerde wel verdikt klierweefsel maar zag eerder dit jaar geen aanleiding voor verder onderzoek.

Juist omdat oktober borstkankermaand is, lees en hoor ik overal ervaringsverhalen die me nu toch weer extra alert maken. Mijn ene borst is nog steeds dikker dan de andere en voelt zwaar aan. Rondom mijn borst voel ik regelmatig pijnlijke steken in de oksel en schouder. 

Dit weekend las ik een verhaal dat me ook weer aan het denken zette. Een vrouw bij wie in eerste instantie ook werd gezegd dat er niks aan de hand was, had steeds het gevoel alsof er broodkruimels in haar beha zaten. Achteraf bleek er vocht uit haar tepel te lekken. Opgedroogd voelt dat als kruimeltjes. En verdomd, ook dat is voor mij heel herkenbaar. 

Al met al twijfel ik nu hardop of ik toch niet terug moet gaan naar mijn huisarts. Hij ziet me al komen .. heb je d'r weer! Maar misschien geldt in dit geval dan toch: better safe than sorry? Wie het weet mag het zeggen.

 

Lees ook:Gedicht over IVF: een streep
Lees ook:Halina: eicellen ‘nu echt doen’
Lees ook:Borstvoeding beter voor de longen van baby’s
Lees ook:‘Nog maar’ één dode Mexicaanse griep
Lees ook:Dagboek IVF: doen we het of doen we het niet?

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Baby’s willen niet drinken van kankerborst

 1. Monique

  Liesbeth,

  Ik zou naar de huisarts gaan en staan op een onderzoek. Beter voorkomen dan genezen.

  Liefs,
  RoMo

    /   Reply  / 
 2. Lilo

  Ik zou het nog maar eens laten onderzoeken.
  Het kan geen kwaad en als je zelf toch wta twijfelt, waarom niet dan?!

  Enne lekker boeiend wat de huisarts denkt, laten we hopen dat je het verkeerd hebt!

    /   Reply  / 
 3. Liesbeth

  Ben inmiddels bij de huisarts geweest. Vrijdag nieuwe mammografie. Dank voor jullie reacties!

    /   Reply  / 
 4. Monique

  Liesbeth,

  Hoe was de mammografie?

  Liefs,
  RoMo

    /   Reply  / 
 5. Liesbeth

  Hallo RoMo, thanx voor je belangstelling. De mammografie liet niks kwaadaardigs zien maar er zitten wel knobbels in m’n borst. Ze zijn goedaardig, die aandoening heet mastopathie. Als het nog pijnlijker wordt kan het eventueel weggesneden worden. Anders zou de pil verlichting kunnen geven omdat het onder invloed van je hormooncyclus erger wordt. Ik moet over een jaar terug komen voor controle. En eerder natuurlijk als het (nog) erger wordt.

    /   Reply  / 
 6. Monique

  Liesbeth,

  Gelukkig maar dat het allemaal niet kwaadaardig is. Succes met alles.

  Liefs,
  RoMo

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>