Minder stress baby bij laat doorknippen navelstreng

Baby’s hebben minder stress als ze meteen na de geboorte op moeders borst worden gelegd en als er wordt gewacht met het doorknippen van de navelstreng. Dit blijkt uit onderzoek van verloskundige Marrit Smit van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Smit onderzocht in de Leidse regio 109 baby’s die thuis of in het ziekenhuis werden geboren. De verloskundigen legden deze pasgeborenen meteen bij moeder op het blote lichaam. De navelstreng werd later doorgeknipt.

De resultaten vergeleek zij met een internationale controlegroep van gezonde, in het ziekenhuis geboren baby’s. Bij deze kinderen was de navelstreng direct doorgeknipt en werd het kind later bij de moeder gelegd.

‘Huid-op-huidcontact en het laat afknippen van de navelstreng verminderen de stress bij de baby’, concludeert Smit. ‘Eigenlijk wisten we dit al. Door de metingen is de vermoeden aangetoond. De baby’s die ik onderzocht, hadden een hogere zuurstofconcentratie in het bloed en een lagere, rustigere hartslag’.

Bron: Omroep West

Lees ook:Tiener brengt baby aan navelstreng naar ziekenhuis
Lees ook:Cliniclown verdubbelt succes ivf
Lees ook:Moeder vondelinge Gent aangehouden
Lees ook:Baby bij vuilnis gevonden in Rotterdam
Lees ook:Ronaldo junior in ziekenhuis?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>