Estafette tegen moedersterfte

Vrijdag is de landelijke Estafette voor Wereldmoeders  officieel van start gegaan. Van 23 tot en met 27 september reizen 150 Nederlandse moeders kriskras door Nederland. Samen met burgemeesters en wethouders en bekende Nederlanders vragen ze aandacht voor moedersterfte in ontwikkelingslanden. Elke dag sterven wereldwijd onnodig duizend vrouwen in het kraambed.

De karavaan van Wereldmoeders bezoekt in totaal 14 Millenniumgemeenten. Samen met burgemeesters, wethouders en Bekende Nederlanders vragen de moeders middels ludieke acties aandacht voor moedersterfte.

Zo gaat zondag 25 september in Hilversum fotografe MeRy, bekend van PUUR, het wereldrecord zwangere vrouwen op één foto vestigen, is er op diezelfde dag in Oss een stilettorun georganiseerd, zet de gemeente Arnhem zijn eigen zwangere ambtenaren in en doneren verschillende gemeenten geld voor een gezondheidsproject in Bangladesh, waarbij moeders in afgelegen gebieden preventieve en begeleidende zorg ontvangen. De Wereldmoeders verzamelen ter plekke zoveel mogelijk foto’s van zwangere vrouwen en van moeders en kinderen om daarmee een signaal af te geven aan de politiek.

Politiek
De Estafette laat namelijk zien dat het Nederlandse publiek zich zorgen maakt over moedersterfte. Simavi legt deze boodschap ook neer bij politiek Den Haag. In de afgelopen maanden heeft Staatssecretaris Ben Knapen van Ontwikkelingssamenwerking moedersterfte aangewezen als één van de vier speerpunten van zijn beleid. Ook heeft hij toegezegd de helft van zijn gezondheidsbudget hieraan te besteden. Echter, met het verschijnen van de Miljoenennota blijkt dat hij in plaats van zijn belofte na te komen, ruim 40 miljoen bezuinigt op het tegengaan van moedersterfte. Het slechte economische klimaat en de verlaging van het budget voor ontwikkelingssamenwerking vormen geen excuus. Hij heeft er namelijk geen problemen mee om grote bedragen voor andere onderwerpen te reserveren. Op 27 september eindigt de Estafette op het Plein in Den Haag om Tweede Kamerleden op te roepen zich hard te maken om deze bezuiniging terug te draaien.

Ruim 350.000 vrouwen sterven in kraambed
Want moedersterfte blijft een groot probleem. Van alle millenniumdoelen loopt dit doel nog het meest achter. Wereldwijd sterven ruim 350.000 vrouwen in het kraambed omdat zorg tekort schiet. Dat is niet alleen een drama voor henzelf, ook hun gezinnen en de gemeenschap waarin ze leven raken ontwricht. Door te investeren in goede voorlichting aan vrouwen over gezonde voeding tijdens de zwangerschap, in scholing van (traditionele) vroedvrouwen, in noodzakelijke medicijnen en in seksuele voorlichting aan jongeren en voorbehoedsmiddelen kunnen we moedersterfte verder terugdringen.

Voor het hele programma van de Estafette kijk op www.simavi.nl/wereldmoeders.

Lees ook:Recordpoging zwangere buiken
Lees ook:Moedersterfte met derde afgenomen
Lees ook:Iedere minuut sterft ergens ter wereld een moeder
Lees ook:Moederdag is voor alle moeders op aarde!
Lees ook:Wie is jouw Moeder van de Dag?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>