Risico’s keizersnee onderschat

De risico’s van een keizersnede bij stuitligging worden onderschat. Dat blijkt uit een artikel in Medisch Contact dat woensdag is verschenen. Een zwangere vrouw met een baby in stuitligging moet daarom veel beter worden gewaarschuwd voor de risico’s voor zichzelf en voor haar toekomstige kinderen. Misplaatst optimisme over een keizersnee moet worden getemperd, vinden drie gynaecologen en een vrouwenarts.

Bij een stuitligging komt eerst het stuitje van de baby naar buiten en daarna pas het hoofdje (zie de foto hierboven).

In de afgelopen tien jaar is het aantal keizersneden bij stuitligging dramatisch gestegen. Daardoor zijn 77 baby’s in leven gebleven die anders rond de geboorte gestorven zouden zijn. Daarentegen zijn er 19 extra overleden als gevolg van de complicaties bij de keizersnede. Per saldo is dus in 58 gevallen babysterfte voorkomen.

Volgens de auteurs van het artikel staat tegenover een daling in de babysterfte bij stuitbevalling wel een stijging in het risico op moerdersterfte of andere complicaties bij de moeder, ook in volgende zwangerschappen.

Zo kan het litteken dat overblijft na de keizersnede bij een volgende bevalling voor ernstige complicaties zorgen, zoals levenslange handicaps bij een kind of zelfs de dood.

Bron: Medisch Contact

Lees ook:Te snel keizersnede bij stuitligging
Lees ook:Te snel keizersnee bij stuitligging
Lees ook:‘Altijd inleiden na 42 weken zwangerschap’
Lees ook:Nieuwe pil voorkomt geen stuitbevalling
Lees ook:Eerder depressie na moeilijke bevalling

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>