Uitvinder van de pil overleden

Hoeveel ongewenste zwangerschappen – en dus ongewenste kindjes – zou deze wetenschapper voorkomen hebben? Daar kunnen we ons geen voorstelling van maken, zoveel zijn het er. In ieder geval hulde voor Max de Winter, de uitvinder van de pil. De onderzoeker overleed donderdag op 91-jarige leeftijd. Dat maakte het bedrijf MSD, waar de scheikundige jarenlang voor werkte, vrijdag bekend.

De Winter wordt gezien als de belangrijkste man achter de eerste wereldwijd succesvolle anticonceptiepil. Hij ging in 1948 aan de slag bij het bedrijf Organon in Oss. Daar ontwikkelde hij in de jaren ’50, samen met twee andere scheikundigen, het anticonceptiemiddel Lyndiol.

Een middel dat in de gelovige Brabantse stad niet zomaar werd geaccepteerd. Vandaar dat het middel in eerste instantie werd aangemerkt als een medicijn om de menstruatiecyclus te reguleren.

In 1962 kwam Lyndiol op de markt. Het was toen niet de allereerste pil, maar werd wel de eerste die leidde tot wereldwijd succes. Organon kreeg daardoor een leidende rol op het gebied van anticonceptie.

Bron: RTL Nieuws

Lees ook:Meer kans op zwangerschap met nieuwe IVF-test
Lees ook:IVF-pionier Edwards overleden
Lees ook:Urine zwangeren gebruikt voor kunstmest
Lees ook:Nicole Richie zwanger van tweede kind
Lees ook:Winnen: Zwangergids Rotterdam

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Uitvinder van de pil overleden

  1. AB

    In die jaren liep Nederland nog voorop met innovatie. Dat is nu wel anders. Jammer dat ons land die voortrekkersrol heeft verloren.

      /   Reply  / 
  2. FairVeilig

    NL liep er qua innovatie idd voorop….nu ook weer met de fair trade condooms als anticonceptie. http://www.fairveilig.nl

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>