Noorwegen beste land voor moeders

Nederland staat op de tiende plek van beste landen in de wereld om moeder te zijn. Ons land is daarmee één plaats gezakt in vergelijking met vorig jaar. Vooral op het gebied van zwangerschapsverlof en ouderschapsverlof scoort Nederland minder ten opzichte van andere, vooral Europese, landen. Dat staat in een rapport van kinderrechtenorganisatie Save the Children dat vandaag ter gelegenheid van Moederdag wordt uitgebracht onder de naam State of the World’s Mothers 2012. 

De kinderwelzijnsorganisatie onderzoekt de stand van zaken voor moeders in de wereld, en publiceert daar jaarlijks rond Moederdag over. Nederland deelt zijn tiende plek met het Verenigd Koninkrijk.

In ons land mogen vrouwen maximaal 16 weken met betaald zwangerschapsverlof. In veel andere Europese landen kunnen moeders langer betaald thuisblijven. In Nederland wordt ouderschapsverlof niet via de overheid geregeld en doorbetaald, in tegenstelling tot veel andere Europese landen.

Volgens het rapport kun je als moeder het beste in Noorwegen wonen, gevolgd door IJsland en Zweden. Niger is het land met de slechtste omstandigheden om moeder te worden.

Het rapport bevat een lijst van 165 landen die gerangschikt zijn op de toegankelijkheid tot gezondheidszorg, onderwijs en economische mogelijkheden. Van de onderste 10 landen van de index, worden zeven landen op dit moment hard getroffen door de voedselcrisis. Ook Niger kampt met de gevolgen van de voedselcrisis, waardoor miljoenen kinderen het gevaar lopen om ondervoed te raken. Door de ernstige droogte en de slechte oogst stegen de prijzen voor voedsel waardoor met name de allerarmste kinderen hard getroffen worden.

In veel landen zijn vaccins, antibiotica en verzorging tijdens de zwangerschap voor grote aantallen vrouwen onbereikbaar, als gevolg waarvan de sterftepercentages van moeders en kinderen bij geboorten hoog zijn. Ondervoeding is een van de belangrijkste oorzaken van deze moeder en kindersterfte. Moeders die in hun kinderjaren ondervoed zijn geweest, brengen vaker kinderen ter wereld met een laag geboortegewicht.  Als een moeder in armoede leeft, overwerkt is, laag is opgeleid en een slechte gezondheid heeft, is de kans groot dat zij haar baby niet voldoende kan voeden. En dat heeft onomkeerbare gevolgen.

In Afrika heeft zo’n 20% van de vrouwen een extreem laag gewicht, in Zuid-Azie ligt dit percentage op 35%. Deze vicieuze cirkel moet worden doorbroken. En de manieren om dit te kunnen doorbreken zijn vaak simpel: door het promoten van borstvoeding zouden we jaarlijks een miljoen kinderen kunnen redden. “De eerste 1000 dagen van het leven van een kind zijn cruciaal”,  zegt woordvoerder Marinke Ros van Save the Children in een reactie. “In die periode kun je het verschil maken door borstvoeding te promoten en locale gezondheidswerkers op te leiden.”

Download hier het Rapport in PDF formaat

 

Lees ook:Sierra Leone gevaarlijkste land voor zwangeren
Lees ook:’24 uur hulp bevalling lukt niet’
Lees ook:Vrouw werkt minder na eerste kind
Lees ook:Babysterfte Nederland bijna hoogste van Europa
Lees ook:Voorlichting gezond zwanger zijn niet overbodig

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Noorwegen beste land voor moeders

  1. Kraamzorg Anne in Den Haag

    Goed dat we er in Europa zo goed voor staan, alleen moeten we met z’n allen er voor zorgen dat het ook in Afrika en de overige arme landen gebeurd.

      /   Reply  / 
  2. Margriet

    Snel naar Noorwegen verhuizen..

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>