Bij IVF meer kans op jongetje

Vrouwen die zwanger raken via IVF hebben een grotere kans op een jongen. Dat blijkt uit Australisch onderzoek waarvoor 14.000 kindjes onder de loep zijn genomen. Bij IVF was 56% van de geboorten een jongetje, in 44% van de gevallen werd een meisje geboren.

Bij bevruchting op natuurlijke wijze liggen de verhoudingen anders. Dan is gemiddeld 51 procent van de baby’s een jongen tegenover 49 procent meisjes.

Bij ivf wordt een eicel in een laboratorium gemengd met het sperma van de man. Daarna wordt het teruggeplaatst. Bij een andere techniek, icsi, is de kans op een meisje juist een klein beetje groter. Hierbij wordt de eicel bevrucht met één zaadcel. De kans op een meisje is hierbij 51 procent.

De onderzoekers nemen wel hun verantwoordelijk. Ze wijzen er duidelijk op dat mensen die per se een jongen of meisje willen, niet moeten kiezen voor de techniek waarbij ze statistisch gezien de grootste kans maken op het geslacht dat ze willen. Ze moeten kijken bij welke techniek de kans op een baby het grootst is.

Het onderzoek is gepubliceerd in het Britse tijdschrift Obstetrics and Gynaecology.

Lees ook:Eicel-professor: ‘Vijftig is een goede grens’
Lees ook:Obesitas verkleint kans op baby
Lees ook:Cliniclown verdubbelt succes ivf
Lees ook:Risico hersenafwijking bij oudere vader
Lees ook:Lentebaby heeft groter risico op anorexia

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>