Wachten na miskraam niet nodig

zwangere buikInternationale richtlijnen zeggen dat vrouwen na een miskraam beter een half jaar kunnen wachten met zwanger worden. Maar volgens onderzoek van de universiteit van Aberdeen is dat helemaal niet nodig! Sterker nog .. vrouwen die binnen zes maanden na een miskraam opnieuw zwanger worden, hebben de meeste kans op een gezonde zwangerschap en een gezonde baby.

Aan het onderzoek werkten 30.000 vrouwen mee. Tamelijk representatief dus! De wetenschappers voegen aan hun conclusie zelfs nog toe dat het ongewenst is om lang te wachten met zwanger worden. Vooral omdat wat oudere vrouwen vaker een miskraam krijgen. Hoe langer ze wachten, hoe kleiner de kans op een zwangerschap.

Tussen 1981 en 2000 werden 30.000 vrouwen gevolgd waarvan de eerste zwangerschap eindigde in een miskraam. Daarna werden ze opnieuw zwanger. De vrouwen die zwanger werden binnen zes maanden na de miskraam liepen minder risico op een vroegtijdige geboorte, miskraam of buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Ook de bevalling verliep beter, ze kregen in verhouding minder vaak te maken met complicaties zoals een keizersnede, een premature baby of een te lichte baby. Dit allemaal in vergelijking met vrouwen die zwanger werden tussen zes maanden en een jaar na de miskraam.

Waarom het effect bestaat weten de onderzoekers niet. Het kan er mee te maken hebben dat sluimerende vruchtbaarheidsproblemen met het verstrijken van de leeftijd alleen maar verergeren. Een andere theorie is dat vrouwen die een miskraam hebben gekregen daarna vaak gezonder gaan leven.

Een miskraam is een aangrijpende gebeurtenis. De wetenschappers hopen dat hun onderzoek geruststellend en motiverend kan werken in een moeilijke periode. Het onderzoek is verschenen in British Medical Journal.

Bron: Gezondheidsnet

Lees ook:Risico miskraam groter als vader boven veertig is
Lees ook:Slaaptekort probleem voor zwangere vrouw
Lees ook:Visolie maakt baby niet slimmer
Lees ook:Borstvoeding verkleint risico artritis voor moeder
Lees ook:Behandeling vruchtbaarheid ‘levert eigenlijk weinig op’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>