Kinderen zijn duurder dan je denkt

Kinderen zijn duurder dan gedacht. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nibud, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting. Ouders staan vaker rood, hebben vaker betalingsachterstanden en halen vaker geld van hun spaarrekening dan voor de gezinsuitbreiding. Ook spaart ruim een derde van de jonge gezinnen minder dan voor de komst van het kind.

Het zijn slechts enkele van de confronterende conclusies uit het onderzoek ‘Financiële gevolgen van gezinsuitbreiding’.

Bij ruim de helft van gezinnen daalt het besteedbare maandinkomen na de gezinsuitbreiding met honderden euro’s, terwijl de uitgaven met een vergelijkbaar bedrag stijgen. Een kwart van de ouders vindt dat de kosten van gezinsuitbreiding hoger zijn dan ze van te voren hadden verwacht.

Bijna 70% van de ouders had voor de komst van kinderen geen geldproblemen in de vorm van roodstand of betalingsachterstanden. Na de gezinsuitbreiding komt minder dan de helft (43%) goed rond. Voor bijna 60% van de ouders is het een feit dat je met kinderen meer met geld en geldzaken bezig bent. 70% vindt dat je je geld meer moet plannen als je kinderen hebt. Toch blijkt uit het onderzoek dat 60% zich niet voorbereid heeft op de financiële gevolgen van gezinsuitbreiding.

Bij de geboorte van het eerste kind mindert 40% van de ouders met werken en 14% stopt volledig. Als er gekeken wordt naar het verschil in arbeidsuren, blijkt dat mannen van 39 naar 37 uur gaan, en vrouwen van 23 naar 15 uur. Hierbij is een groot onderscheid tussen getrouwde moeders (van 22 uur naar 14 uur) en alleenstaande moeders (van 24 naar 20 uur). Bij ruim 50% van de ouders is degene die het minst verdiende, minder gaan werken.

56% van de ouders is meer gaan uitgeven na de geboorte van hun kind. Het merendeel van de ouders met een inkomen tot 1800 euro netto per maand geeft aan dat ze per maand 50 tot 200 euro meer is gaan uitgeven.

Vergeleken met andere ouders geven ouders met een inkomen vanaf 2700 euro netto per maand vaker aan dat ze zo’n 200 tot 500 euro meer zijn gaan besteden. Er gaat vooral meer geld naar kinderopvang, energie, kleding en uitstapjes. Aan uitgaan wordt juist minder besteed. De komst van een kind heeft nauwelijks invloed op de uitgaven aan kabel, telefoon en internet. Ook komen jonge ouders veel minder aan sparen toe: 37% spaart minder.

Bron: Nibud

Lees ook:20% gebruikt spaargeld kind
Lees ook:Kinderopvang in 2012 duurder
Lees ook:Grote gezinnen extra getroffen
Lees ook:We gaan dus ècht meer betalen voor kinderopvang
Lees ook:35 euro minder kinderbijslag

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Kinderen zijn duurder dan je denkt

 1. De echte knert

  Onzin. Je maakt het zo duur als je zelf wilt. Met name de eerste jaren.

    /   Reply  / 
 2. rapeltje

  tis maar net waar je tevredenheid ligt of liever kromliggen voor die dure merkkleding een rompertje van zeeman is even effectief als een duurder merk . je bepaalt zelf de uitgaves

    /   Reply  / 
 3. Joost m/h weten

  Bij ruim de helft van gezinnen daalt het besteedbare maandinkomen na de gezinsuitbreiding met honderden euro’s, terwijl de uitgaven met een vergelijkbaar bedrag stijgen.

  Ik hoop en verwacht dat over deze stelling erg goed is nagedacht. Als je een kindje krijgt moet het waarschijnlijk wel kleertjes aan. Om er mee te pronken moet er een kinderwagen komen.

  Het lijkt mij logisch dat een kind geld kost.

  Denken we zo over kinderen die niet zeilen…………….

  Nederland-Hypocrytushof

    /   Reply  / 
 4. Dreambuster

  En als dank gooien de kinderen ze in armoedige verzorgingstehuizen ;D

    /   Reply  / 
 5. Lia

  Ach, het ligt er maar aan hoe je het bekijkt. Sinds ik kinderen heb, gaan mijn man en ik veel minder uit, dat spaart zo al tweehonderd euro uit aan bioscoopbezoek, etentjes en dergelijke.
  Daarnaast kun je het ook zo duur maken als je het zelf wilt: het maakt je kind nl. echt niet uit of ie in een dure Bugaboo ligt of in een tweedehandsje van Marktplaats.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>