Batterij maatregelen om babysterfte aan te pakken

In mei kondigde minister Klink van Volksgezondheid al aan dat hij van plan was om de babysterfte in Nederland aan te pakken. Toen circuleerde er in de medische wereld al een conceptbrief van de minister waarin hij een batterij aan maatregelen voorstelde. De brief is nu naar de Tweede Kamer gestuurd en heeft dus een officieel karakter gekregen. Benieuwd wat er van het pakket uiteindelijk over blijft nadat het door politiek Den Haag is gewikt en gewogen!

Internationaal gezien neemt Nederland een middenpositie in als het gaat om babysterfte, schrijft Gezondheidsnet.nl. Dat sluit niet aan bij de ambities die Klink koestert met betrekking tot volksgezondheid. Klink wil dan ook de komende jaren meer en betere voorlichting geven aan toekomstige ouders.

Hij denkt bijvoorbeeld aan een preconceptieconsult. Alle paren die kinderen willen zouden zo'n consult bij de huisarts vergoed moeten krijgen door hun verzekering. In de brief aan de Kamer schrijft de minister ook dat hij overweegt om alle tieners van 15 en 16 jaar voorlichting te geven over een gezonde leefstijl in verband met een mogelijke latere kinderwens.

De minister heeft ook een stuurgroep 'zwangerschap en geboorte' ingesteld. Die moet richtlijnen formuleren voor betere verloskundige zorg en kraamzorg. Er moet onderzoek komen naar risicofactoren en kwaliteitsindicatoren van de verloskundige zorg. En de persoonlijke veiligheid van verloskundigen moet verbeterd worden. Daarnaast komt er aandacht voor het personeelstekort in de kraamzorg.

Ook wil Klink een evaluatie van de neonatale screening (hielprik) en een betere voorlichting daarover. Speciale aandacht is er voor de positie van migranten. Waar nodig zullen ook maatregelen specifiek op deze doelgroep worden gericht.  

Zie ook:

Babysterfte in Nederland hoger dan in andere Europese landen

Lees ook:Babysterfte in Nederland hoger dan in andere Europese landen
Lees ook:Dit jaar nog lijst ziekenhuizen verloskunde
Lees ook:Vakantiehuisjes voor kraamhulpen
Lees ook:Verloskundige moet taxi kunnen pakken
Lees ook:Babysterfte Nederland bijna hoogste van Europa

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Batterij maatregelen om babysterfte aan te pakken

  1. Pingback: Babysterfte Nederland bijna hoogste van Europa | Zwanger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>