Bloeddruk zwangeren meten heeft weinig zin

Het meten van de bloeddruk in de eerste 20 weken van de zwangerschap heeft weinig zin, zeker bij een lage of normale bloeddruk heeft het nauwelijks nut. Als er in het begin van de zwangerschap sprake is van hoge bloeddruk dan moet wel regelmatig gecontroleerd worden. Hoge bloeddruk kan namelijk wijzen op zwangerschapsvergiftiging.

Bij vrouwen met een lage tot normale bloeddruk kan in de eerste twee trimesters worden volstaan met één goede en uitgebreide bloeddrukcontrole, zegt Jeltsje Cnossen in het British Medical Journal. Cnossen werkt op de afdelingen huisartsgeneeskunde en Verloskunde van het AMC in Amsterdam.

Het voornaamste doel van het meten van de boeddruk is het signaleren van zwangerschapsvergiftiging. Is in het begin van de zwangerschap al sprake van hoge bloeddruk, dan zijn regelmatige controles nuttig en noodzakelijk. Maar bij vrouwen met een lage tot normale bloeddruk heeft dit weinig zin. Voor week 24 van de zwangerschap ontstaat bij deze groep zelden of nooit zwangerschapsvergiftiging. Het vaak opmeten van de bloeddruk blijkt de aandoening ook niet te voorspellen.

Zwangerschapsvergiftiging is de belangrijkste oorzaak van moedersterfte. In Nederland sterven jaarlijks ongeveer 15 vrouwen door deze complicatie.

Lees ook:Chocolade helpt tegen zwangerschapsvergiftiging
Lees ook:Zwangerschapsvergiftiging: bevalling inleiden
Lees ook:Slaaptekort probleem voor zwangere vrouw
Lees ook:Bruin brood: minder risico zwangerschapsvergiftiging
Lees ook:Mediterraan eten goed voor ongeboren kind

1 Reacties // Reageer

One thought on “Bloeddruk zwangeren meten heeft weinig zin

  1. Blauw

    In onze kringen zijn echter een paar gevallen bekend met PE voor 24 weken. Onlangs kreeg iemand met 20 weken het Hellp syndroom (zwangerschapsvergiftiging plus verstoorde leverfunctie) De moeder is hierbij bijna overleden en moest een half jaar in het ziekenhuis blijven. Het kind is door de medicijnen van de moeder al snel in de buik overleden. Dus ik denk dat het verstandig blijft de bloeddruk op te blijven meten om zo overzicht te blijven houden. Bij mij kwamen ze er te laat achter. Terwijl ik vanaf week 30 toch al sterk steeg in de bloeddruk (voorheen had ik juist een lage bloeddruk)

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>