De top 10 meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes

zwanger

Foto: Montse PB

Misselijkheid, rugpijn en vermoeidheid. Bijna iedere zwangere vrouw krijgt te maken met de minder mooie kant aan het dragen van een kind: zwangerschapskwaaltjes. De top 10 meest voorkomende kwaaltjes.

1. Misselijkheid

Misschien wel het meest voorkomende kwaaltje van zwanger zijn: misselijkheid. De oorzaak is nog niet precies bekend. Het kan komen door de toename van het hormoon hcG, dat in de eerste weken flink door je lichaam wordt aangemaakt. Slaapgebrek en spanning kunnen de misselijkheid verergeren. Zorg dus dat je voldoende rust neemt.

2. Stemmingswisselingen

Het ene moment ben je ontzettend vrolijk en het andere moment huil je bij de laatste aflevering van Girls. De hormonen gieren door je lijf en dat kan ervoor zorgen dat je je soms even niet aanspreekbaar bent.

3. Aambeien

We zullen er niet snel over beginnen, maar ongeveer 70% van de zwangere vrouwen heeft last van aambeien. Ze jeuken, doen pijn en irriteren. En echt charmant zijn ze ook niet.

4. Rugpijn

Door de veranderende hormoonhuishouding, toename van het gewicht en de verandering van de lichaamshouding krijgen veel vrouwen tijdens de zwangerschap last van rugpijn. Vaak zit de rugpijn in de onderrug. Het is aan te raden om niet te veel zware dingen te dragen tijdens de zwangerschap om je rug niet nog meer te belasten.

5. Vocht vasthouden

Ben je wat verder in de zwangerschap? Dan kan je lichaam vocht gaan vasthouden. Dit gebeurt meestal in je onderbenen en enkels. Sommige vrouwen hebben hierdoor zelfs tijdelijk een grotere schoenmaat nodig. Af en toe je voeten rust geven en op een voetenbank leggen kan helpen.

6 . Zwangerschapsstriemen

Misschien wel de grootste nachtmerrie van zwangere vrouwen: striemen krijgen. Wat kun je ertegen doen? Kijk je man lief aan of breng een bezoekje aan de masseur om je buik goed te laten masseren. De kans op stria wordt namelijk verminderd, als je huid elastisch blijft. Helaas kan het ook zijn dat je aanleg hebt voor stria en dan is er helaas weinig aan te doen, maar proberen kan altijd.

7. Duizeligheid

Je staat voor de kassa om af te rekenen en voelt je ineens licht in je hoofd. Duizeligheid komt vaak voor. De oorzaak? Je bloeddruk daalt ineens. Ga als het kan even op een stoel zitten en eet iets met suiker erin om je bloedsuikerspiegel weer te doen stijgen.

8. Bandepijn

Bandenpijn is een stekende, scherpe pijn in de onderbuik. Dit wordt veroorzaak door de druk die de baarmoeder zet op de banden waaraan je baarmoeder vastzit in je buik. Omdat je buik groter wordt, kan de druk op je baarmoeder groeien.

9. Harde buik

Je buik kan hard worden. Op dat moment trekt je buik zich samen. Vaak heb je hier aan het eind van de zwangerschap last van, omdat je lichaam zich dan aan het voorbereiden is op de bevalling. Eigenlijk is het een soort “oefenwee”.

10. Vermoeidheid

Een zwangerschap veroorzaak veel vermoeidheid, zeker in de eerste helft van je zwangerschap. Probeer daarom regelmatig een power nap te doen uur en ga ’s avonds op tijd naar bed. Gelukkig biedt een kraamhulp na de geboorte wat verlichting. Vergelijk tijdens je zwangerschap verschillende zorgverzekeringen om te kijken of je gezin ergens anders beter af is.

Geen reacties // Reageer